ОбществоРегионални

Александър Хаджиангелов и Момчил Степанов номинирани за ИКАР

Самоков 365
В края на миналата седмица станаха ясни номинациите за наградите ИКАР 2020, определени от жури, съставено от проф. Снежина Танковска (режисьор и педагог), доц. Мария Диманова (сценограф и педагог), д-р Ина Божидарова (театровед), д-р Албена Тагарева (театровед), Пламен Манасиев (актьор), Мария Касимова – Моасе (журналист), Славчо Николов (композитор), Спас Спасов (консултант). Радващо е, че сред предложените за награди попаднаха и двама самоковци.

Александър Хаджиангелов е сред претендентите за отличие в категорията за поддържаща мъжка роля на Базил Хоулърд в представлението „Потретът на Дориан Грей” по Оскар Уайлд, реж. Стайко Мурджев, играно на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград. Останалите предложения са Владислав Виолинов за Джефри във „Вкус на мед” от Шийла Дилейни, реж. Красимир Спасов /театър „Българска армия”/ и Димитър Банчев за Козме в „Слава” от Питър Куилтър, реж. Стайко Мурджев /Драматичен театър „Николай Масалитинов” – Пловдив/.

Заслужено признание получи и Момчил Степанов от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа за Кристоф в „Замръзналото кралство”. Останалите предложения в тази категория са Петър Бонев за Олаф отново в „Замръзналото кралство” и Станислав Димитров за Дон Луис в „Шест сестри”. Още една самоковска номинация фигурира в списъка. Петя Боюкова е сред претендентите за награда в раздел “Сценография” за постановката “Слава” от Питър Куилтър, реж. Стайко Мурджев в Драматичен театър “Николай Масалитинов” – Пловдив. Тя ще премери сили с Мариета Голомехова /”Последният човек” по романа на Джордж Оруел/ и Нина Пашова – “Маркиз дьо Сад” от Дъг Райт.

46-тите награди на Съюза на артистите ще бъдат връчени на 27 март. Това са и първите театрални награди в България, запазили своите традиции и до днес. ИКАР 2020 обхващат всички спектакли, чиято премиера е била през календарната 2019 г. Всички номинирани представления са включени в XV-тото издание на Софийския театрален салон през месец март, който се провежда с подкрепата на Столична община и Министерството на културата.Специални отличия тази година получават Николай Балкански за цирково изкуство, Кирил Маричков за принос към музикалното изкуство, Марин Янев за принос към българския театър, Снежина Петрова за значимостта и постиженията в проекта „Медея” и режисьорът Никола Петков, който ще бъде награден с ИКАР за чест и достойнство. И двамата номинирани самоковци вече са били удостоявани с тази чест – Момчил Степанов за дублаж през 2017 г., а Александър Хаджиангелов – за главна мъжка роля на Пилето в „Пилето” от Наоми Уолъс и признанието, което получават е поредно доказателство за техния професионализъм.    

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close