ОбществоРегионалниСамоков

Албена Ихтиманска: Библиотеката е част от културния живот в малкия град

Анна Манова

 За петнадесета поредна година Денят на светите братя Кирил и Методий, 11 май, се счита за професионален празник на българските библиотечни специалисти.

Съвременното поколение библиотекари умело внедряват в приятна симбиоза  новите технологии и любовта към книжното тяло, без те да си съперничат, а напротив – да намират общо място и да си сътрудничат. От години библиотеката е място на срещи с нови и съвременни автори, за разговори, за обмяна на информация за най-новото на пазара на книгите. В общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ са си давали среща множество самоковски художници, а стените са обагряни с техните платна месеци наред. Провеждали са се изложби на местни занаятчии, както и дискусии на самоковските автори. А библиотекарите се справят с внедряването на новостите в различни области и умело преобразяват библиотеките от пазители на книжовното наследство в модерни центрове за информация, образование, култура и социално включване.

Албена Ихтиманска е главен библиотекар в самоковската библиотека вече 25 години. Библиотеката разполага с три филиала, 9 библиотечни специалисти, над 2 300 читатели и около 34 000 посещения годишно. Две поредни години Самоков е отличаван с приза „Най-четящ град“, вече над 15 години се включваме във „Ваканция в библиотеката“, а от 2013 година в „Забавно лятно четене“. Организатори и участници сме на превърналия се в традиция ежегоден „Маратон на четенето“, който тази година се проведе електронно и даде шанс на множество почитатели на книгите да прочетат откъси от любими автори, сред тях бяха и доста популярни имена. През периода на карантината в социалната мрежа множество хора се интересуваха как и кога ще работи библиотеката, за да се снабдят с книги – симптом, че хората обичат да посещават това място и да се срещат с книгите в тяхното очарование, а именно прелиствайки страниците.

По повод професионалния празник на библиотекаря днес разговаряме с Албена Ихтиманска.

Честит празник, г-жо Ихтиманска. Кога ще отвори врати самоковската библиотека? И какво планувате след отмяната на извънредното положение?

Ще отворим на 18 май. Събития в реална среда засега не плануваме, тъй като изискването за социално дистанциране сигурно ще бъде в сила до края на годината. Но имаме намерение да подготвим онлайн занимания за малките ни читатели, за които всяко лято организираме програмата “Ваканция в библиотеката”. По време на карантината успяхме да реализираме онлайн изложба на Мария Ицова, с която имахме уговорка да я осъществим по Великден. Поради това, че библиотеката не работеше й предложихме да експонира творбите си онлайн. Радвам се, че тя се съгласи. Изложбата има много виртуални посетители. Картините й са достъпни през фейсбук страницата и сайта на библиотеката. Ще помислим и за още подобни изложби.

Превърналия в традиция „Маратон на четенето“ тази година се проведе онлайн също. Радваше се на доста голям интерес.  Разкажете как протече той в електронна среда?

„Маратонът на четенето“ е една инициатива, целяща да поощри общуването с книгите и съприкосновението с духовните постижения на човечеството. Това е един празник на хубавите книги и на съвременните четящи хора! Екипът на библиотеката реши да не лишава любителите на словото от този празник и организира онлайн маратон на фейсбук страницата. Ние самите се изненадахме колко много четящи хора се включиха в инициативата. Кметът на общината г-н Владимир Георгиев, който всяка година дава старт на „Маратон“а, вдъхновяващи личности като Мадлен Алгафари, Тервел Пулев, актьорите Йоанна Темелкова, Александър Хаджиангелов, Момчил Степанов, Ники Илиев, спортният журналист Станимир Бакалов, Александър Хинков, съосновател на Uspelite.bg, писателите Радостина Николова, Цвета Белчева, Яна Василева, общински съветници, учители, културни дейци и разбира се любимите ни читатели – децата.

Каква е ролята днес на библиотеката в контекста на бързо развиващите се технологии?

В 21 век в условията на информационното общество за читателите е от значение не толкова да получат информация, а да се „защитят” от нея. А именно да получат точната, фактографски и научно вярна информация, която им е необходима. На преден план излиза намирането и предоставянето на информацията. Библиотеката като институция е не само хранилище на документи, но и форма на организация на информацията. Тя възниква като хранилище на документи, но се трансформира в създател, разпространител и съхранител на информацията. Да, в епоха на дигиталните технологии сме, но нали някой трябва да я създава и организира? Благодарение на масивите с краеведски източници, които създадохме през годините, ние обслужвахме читатели дистанционно (макар че бяхме в отпуск). Функцията на съвременния библиотекар, работещ в условията на информационно наситено общество, е да организира информационната среда в библиотеката така, че потребителят да усвоява информацията с възможно по-малък разход на време и усилия.

В днешно време библиотеките се развиват като основни културно-образователни и информационни институти. Библиотеката да бъде приятно място за отдих и място за общуване. Хората идват, за да срещнат някого, с когото да поговорят, да коментират. Това е културният живот в малкия град и библиотеката е тази, която не само организира и провежда тези събития, но е притегателен център, в който всеки заедно участва.

Вашето пожелание за празника?

Искам да честитя празника на всички колеги и да им пожелая здраве и вдъхновение!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close