ИнтервюРегионалниСъбития

Ясен Чуруков: Фестивал на изкуствата трябва да се провежда именно в Боровец

Анна Манова

През месец май Боровец беше домакин на едно интересно събитие, събрало на едно място различни видове изкуства и обединено под името „Седмица на изкуствата” 2017. Фестивалът се провежда за първи път под тази форма и е определен от организаторите като естествено продължение на петте издания на Международния конкурс за камерна музика, състоял се преди известен период от време в градовете Своге и Самоков. Организатор е Сдружение „Рила – 2011”, с председател Ясен Чуруков и артистичен директор проф. д-р Жан Гологанов. А домакин беше х-л „Самоков” в к.к Боровец.

Основната идея на форума е да има почва за развитие на едно място на туризъм и култура. Това е тема, която многократно е била засягана, но рядко се достига до конкретни действия. Също изключително рядко на едно място могат да се съберат основните педагогически институти, които всъщност да бъдат двигател на едно подобно събитие. В това отношение подкрепа оказаха СУ „Св. Климент Охридски”, Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, ЮЗУ „Неофит Рилски” и НБУ.

Форумът „Седмица на изкуствата” 2017 протече в две направления – фестивално и конкурсно начало. А жури бяха изявени имена от музикалната и педагогическа сфера. Желанието на един от главните „виновници” на това събитие Ясен Чуруков е то да бъде ежегодно и да се превърне е празник на Софийска област. Като в рамките на седмица или малко повече Боровец да бъде притегателно място за изява на различни видове изкуства. И то на едно място.

За това как се организират подобни мащабни събития, къде трябва да се провеждат те и какво да е включено в тях, един разговор с Ясен Чуруков.

Здравейте г-н Чуруков. Мисля че съвсем логично първият ми въпрос трябва да бъде свързан с идеята за подобен тип фестивал. Как решихте да организирате „Седмица на изкуствата” 2017? И защо се спряхте на Боровец като място за провеждането му?

Предисторията е свързана с провеждането на Международния конкурс за камерна музика, който има пет издания до сега, като четвъртото беше в гр. Самоков. Там бяха премирани участници от Индия, Китай, Македония, наши български изпълнители в областта на камерната музика и вокалното изкуство.

Решението „Седмица на изкуствата – 2017” да се провежда в Боровец е съвсем естествено. В нашата Софийска област има атрактивни места, каквито са курортът Боровец, Самоков, Копривщица. След известно умуване къде точно да бъде се спряхме на х-л „Самоков” в Боровец, защото той притежава изключителна материална база. А това от своя страна позволява да се изпълни точно замисълът на „Седмица на изкуствата” – да се покажат множество изкуства на едно място. Хотелът разполага с добри зали за провеждане на музикалните направления и добра акустика. Добре се получва за озвучаване на камерна, електронна, поп и джаз музика и фолклор.

Какви направления бяха включени в „Седмица на изкуствата”?

Ние включихме две позиции като програма. Едното беше конкурсната част, която засяга повечето професионални състави и изпълнители, които се оценяват от нашите капацитети в съответните области и фестивалната програма. На фестивалната програма дадохме възможност на състави и индивидуални изпълнители в областта на самодейността, любителско творчество, също да присъстват на тази изключителна сцена.

Колко организационно време Ви отне фестивалът?

Организацията на фестивала ни отне 9 месеца, считано  от месец август 2016 год.

За следващата година отново за месец май ли го планувате?

Предстои подготовка на стратегия за провеждане на фестивала. На този етап не се предвижда промяна на периода на провеждане.

Колко участници се включиха в тазгодишния форум?

В тазгодишния форум се включиха общо 342 души.

Споменахте за двете направления – конкурсна и фестивална част. Знам че предстои най-сладката част – награждаването. В събитието взеха участие доста самоковски групи, индивидуални изпълнители, танцови състави. Кога и къде всички те ще имат възможността да получат наградите и грамотите си?

Мястото на връчването на наградите е определено съгласно предложението на кмета на гр. Самоков г-н Владимир Георгиев, а това е Областната администрация на Софийска област.

В „Седмица на изкуствата” можеха да се извят любителите на танцовото, фолкорното изкуство, изобразителното изкуство, поп и джаз пеенето, камерната музика и електронната музика. Къде имаше най-голям интерес, според Вас и защо?

Напълно естествено е интересът към фестивалната програма да привлече участници от фолклорния жанр. Конкурсното направление бе предпочитана територия на висшите учебни заведения.

След като събитието отмина е време за равносметки. Какво трябва да се промени от догодина?

Догодина предстои промяна на формата – представянето на различните видове изкуства, без да се пренебрегва фолклорното изкуство във всичките му форми.

Какви са Вашите бъдещи амбиции за провеждането на форума?

Основната ни амбиция е „Седмица на изкуствата” да представя елитарни изкуства, защото попада като естество в курорта Боровец. Например в Банско се провежда джаз фестивал, в Созопол има „Аполония”, в Албена също има подобни фестивали. Идеята ни е да направим нещо различно и разпознаваемо. Нашата амбиция е да представиме Боровец пред света. И да се превърне в празник на Софийска област. Боровец е мястото, където областта може да се представи.  Освен с нашия фолклор и с тези изкуства, които ги наричат елитарни.  Нашата идея е колкото се може да разширяваме палитрата на жанровете, но това съвсем не е лесно и просто. Иска ни се структурата да се запази в двете направления, като се включат още няколко вида култури – танцово изкуство и музика, които са много близки по своята същност, изобразително изкуство, театър. А защо не илюзионно и цирково изкуство. Трудността идва от едновременното съчетаване по едно и също време на изявата на тези изкуства. Трябва да се помисли за нова стратегия за простиране във времето.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close