Слайд категория

Янка Такева и Стела Богомилова обучаваха самоковските учители

u4iteliОбучение на Фондация „Стела Богомилова” се състоя във вторник в ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. То се провежда с подкрепата на Синдиката на българските учители, чийто председател е Янка Такева. На обучението присъстваха самоковски учители от всички училища, желаещи да се запознаят с новостите в методологията на образователната система. Като акцентът падна върху децата с различно възприятие.

Янка Такева, която с присъствието си уважи колегите си, обясни колко важно е да се обръща внимание на учениците и да се прецизират тези, които по някакъв признак се отличават в поведенческия си модел от останалите. Като допълни, че често такива деца имат проблеми с възприятието на текстове и при писането. Това са онзи процент деца, които излизат от така установената нормативност.

Всъщност нормата е установен и приет критерий, стандарт, приет от всички за необходим и нормален. Тя е доказателство за всичко допустимо. В ежедневието нормата е закон. И този закон се изпълнява стриктно от нормолексиците, които действат механично, точно и координирано, които без затруднения покриват образователния стандарт.

Стела Богомилова, която работи по Глобален проект „Приятелска стая” с основна програма „Превенция на РВВ” (Различни Възприятия и Възпроизводство на образователни планове – дислексия, ТМ (Творчески модел) и др.) обясни, че около 45% от българските деца имат обучителни трудности и този процент нараства. Затрудненията в образователен план рефлектират в житейски проявления в двете крайности– агресия и хиперактивност от една страна или социална изолация и неприспособимост, от друга. 

Обследванията до момента показват, че децата с РВВ са с по-високо ниво на интелигентност, възрастово-социална и образователна компетентност и психологически потенциал от средния нормативен стандарт, но кариерата (развитието) им се проваля още в зародиш. „ Децата с РВВ са с определени затруднения в реализацията на нормоизискванията. Различният е човек от по-малката човешка група. Различните хора се проявяват индивидуално, те са още по-самотни и неразбрани, защото различността им е уникална и само някои общи черти на „другостта” спрямо нормата се проявяват в отделните носители на различното възприятие. РВВ е причината за по-късен симптом, който може да се коригира, а именно дислексията. Но ако не се превентира навреме, той води до истински проблем при иначе потенциално позитивно развиващо се дете с РВВ”, обясни Богомилова.

Детето с различно възприятие и възпроизводство е модерното дете. Процентът на такива деца непрекъснато се увеличава и е неминуем. Стела Богомилова поясни, че всяко едно дете е друга планета. А ролята на педагога е и да бъде добър психолог и да се съобразява и напасва с динамиката на времето. Тя обясни, че дислексията не е болест, а симптом на РВВ в определена възраст на детето, когато то попада в образователна, планирана по учебните програми среда. Става дума за сериозната среща на човека с буквите и цифрите, като проблемни за дислексичния модел на възприятие и възпроизводство на символни знаци.

По тази причина и изследвайки противоречивите проявления на проблема Фондация „Стела Богомилова” извежда метода ПЛОМТ (психолингвистични образователни методи и техники). Методът е изцяло съобразен с нормите и стандартите в българското образование и е един нов прочит и начин учителите да диагностицират проблема на време и да спомогнат за неговото преодоляване. Част от тази програма бяха и самоковските учители.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close