РегионалниСамоков

Юлия Спиридонова – Юлка завладя сърцата на самоковските тийнейджъри

Анелия Балабанова

Вълнуваща среща с популярната детска писателка Юлия Спиридонова – Юлка имаха учениците от ПГ „Константин Фотинов”. В конферентната зала на хотел „Арена” те се докоснаха отблизо до творчеството на единствения български писател за тийнейджъри. Наричат я „българската Джоан Роулинг”, Астрид Линдгрен… или просто Юлка, която няма аналог нито в българската, нито в световната литература. Авторката на повече от 10 книги за деца и юноши, носител на престижни литературни награди, с много почитатели и благодарни родители , представи по интригуващ начин творчеството си.

Романът ѝ „Тина и половина” се превръща в безапелационен бестселър, а през 2011 г. проучване показва, че книгите на Юлка са най-търсени от децата в библиотеките – едно от най-големите признания, които може да получи един писател. Сред наградите на Юлия Спиридонова се нареждат престижни отличия като националната награда “Петко Р. Славейков” за принос в детската литература, националната награда “Константин Константинов” за автор на 2010 година, националната литературна награда “Перото” и много други. През цялото време учениците от 5 и 7 клас слушаха с нескрито любопитство.  Поканата за гостуването идва от младите журналисти и създадели на училищното списание #AПОСТРОФ’ арт и със съдействието на К.Христова  – преподавател на БЕЛ в ПГ „Константин Фотинов”.

С какво са по-различни нейните книги? Още на пръв поглед те впечатляват с оформлението и илюстрациите си. Юлия има усет за красивото. Тя е родена в семейство на художници и дори сама илюстрира първите си две книжки. Пише за децата и тийнейджърите, за различните, за приятелството, за трудностите, които срещаме в зората на живота и които много от нас за забравили. Уумее да говори езика на своите млади читатели и да ги разсмива. А едновременно с това да пише и на безкрайно сериозни теми – като наркотиците, например.

„Първата ми книга я написах с много страх в сърцето, че няма да се хареса и намери читателите си. Оказа се точно обратното. Радвам се, че произведенията ми се радват на толкова обич” – сподели Юлия Спиридонова. „Тина и половина”, „Графиня Батори”, „Макс” и „Кронос” са едни от най-популярните й четива. Истински наръчник за оцеляване в гимназията. Обяснението за прекия път, който тя намира към подрастващите се крие във все още младото й сърце. „Много обичам Самоков и Рила е най-любимата ми планина. Моето тайно място за зареждане и най-голямата батерия, която имам” – разказа тя като завършек на срещата си с младите хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close