Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Щъркелов ден организираха в село Рельово

Анна Манова

Щъркелов ден си организираха на 27 март по обедно време в самоковското село Рельово. Празникът се провежда за трети път, като основната му идея е да се отбележи настъпването на пролетта и пристигането на щъркелите. Ето защо се осъществява в близост до щъркелово гнездо, което е обитавано от семейство щъркели.

Основен инициатор на интересното събитие е рельовецът Георги Видинов, който сърдечно приканваше всички да се съберат на специално подготвената за случая трапеза. Тя беше на открито, непосредствено до щъркеловото гнездо, под което се вееше гордо българският трибагреник и табела с надпис: „Добре дошли”. Преди две години семейството на Видинов, съвместно с приятели и съселяни решават да организират щъркелов ден, който да се превърне в една добра традиция за селото. И повод всички да се събират и повеселят заедно. Миналата година си пожелават да се сбъдне народното вярване и щъркелът да донесе в семейството им дългоочаквана рожба. Тазгодишният празник беше наистина специален за сем. Видинови, защото е казано, че когато силно желаеш нещо цялата Вселена ти съдейства то да се случи. В този ден присъстваше снаха им Янка, пременена в народна носия и тяхното новородено бебче – Дария, същински дар от Бога. Всички много се радваха на младата майка и нейното отроче. А щастливият дядо Георги бе нарекъл деня в чест на внучката си. Историята на Янка Видинова е трогателна, тя е извървяла единадесетгодишен път между надеждата, отчаянието и желанието да си има свое детенце. А днес вече е щастлива майка на малката си дъщеричка.

„Днешният празник е посветен едновременно на настъпването на пролетта, идването на щъркелите и раждането на нашата дъщеричка. Те е чакана в семейството ни 11 години. Миналата година си пожелахме най-накрая щъркелът да ни донесе тази радост и то се случи. Затова свекър ми Георги посвети тазгодишният щъркелов ден на Дария. Изключително съм благодарна на екипа на софийската клиника „Надежда”, начело с нейния началник д-р. Стаменов. Най-учтиво благодаря на д-р. Михова, д-р. Генадиева, д-р. Арабаджикова, д-р. Цветков. Това са лекарите, благодарение на които нашето дете е живо и здраво”, сподели щастливата майка. И си пожела да зарадва близките си с още едно бебе.

Празникът продължи с много добро настроение и богата трапеза. Всеки беше донесъл по нещо, специално приготвено за случая – вкусни баници, погачи, сладки, домашна ракийка бяха сред асортимента. Кметът Йордан Клещанов също уважи тържеството, като донесе вита баница. Отец Георги освети питката и поръси всички за здраве като пожела все на хубави поводи да се срещат. Специален поздрав за всички присъстващи направиха „Рельовските баби”, които се бяха пременили в народни носии. Те бързо превърнаха улицата в импровизирана сцена. А когато запяха щъркелите започнаха одобрително да тракат в такт с музиката. Празникът продължи с много музика и сладки приказки сред богатата и вкусна трапеза. Присъстващите си пожелаха догодина по същото време пак да се съберат.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close