ОбществоРегионални

Щъркеловото семейство на Драго и Драга в Драгушиново вече е шестчленно

Самоков 365

Щъркеловото семейството на Драго и Драга в Драгушиново се увеличи и вече и шестчленно. Преживяванията на птиците могат да бъдат проследени на живо с помощта на поставената камера. Доста хора я наблюдават денонощно и интересът е доста голям. Еуфорията е пълна от факта, че вече има и млади попълнения.

„Тук минава съвсем близко река Искър, има високи подпочвени води. Мочурища, зелени поляни, в които има много храна за тези щъркели. Той самият вид е много привързан към човек и гнезди в непоследствена близост, или в самите населени места. И може да се каже, че трайно са се адаптирали да домуват по високите електрически стълбове, отдавна са забравили как се гнезди върху дърво” – коментира Димитър Градинаров от Българско дружество за защита на птиците като пояснява, че отчитайки тази природна неизбежност са монтирани специални платформи. С нея гнездата са по-стабилни, а авариите в мрежата по-малко.

Драго и Драга явно не са от новодомците, тъй като гнездото им е надстроявано и реновирано. Те са от десетките черно-бели пернати, решили да изградят свой дом в самоковското село именно поради подходящите условия способстващи развитието им. Красноречиво доказателство са малките, току що излюпени щъркелчета. Те имат няколко месеца, за да се адаптират и придобият ценни умения като това да се научат да летят и ловуват, преди да поемат на юг за зимата. Запознати коментират, че в Драгушиново все още има свободни стълбове, които да приютят от черно-белите предвестници на пролетта.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close