ОбществоРазвлечения

Щъркелови четения огласиха за трети път Поповяне

Анелия Балабанова

За трети път в Поповяне имаше Щъркелови поетични четения. Те се състояха в събота /30-ти юни/ в салона на читалище „Светлина – 1940”. В селото има много щъркели и така се ражда идеята за културно събитие, което да бъде посветено на черно-белите предвестници на пролетта. Негови инициатори са читалищното ръководство начело с председателя Елена Цолева и секретаря Лилия Бързанова, както и кметството в лицето на кмета Елена Михайлова. Писателят Бойко Пеленски също е сред „виновниците” за появата на щъркеловите празници. Самият той беше сред присъстващите и прочете стихове на талантливи поети – Петко Братинов и Андрей Андреев, които по здравословни причини нямаха възможност да присъстват.

След това думата взе доц. Ивайло Христов – преподавател в УНСС. „Този духовен празник е поредното доказателство за силата на поезията” – сподели той. „Отдавна не съм присъствала на такъв хубав празник в такъв препълнен салон” – коментира на свой ред известният български литературен критик Благовеста Касабова. Свои произведения прочетоха председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, доц. Валя Василева, Димитър Христов, както и присъстващите творци от София, Пловдив и Литературен клуб „Димчо Дебелянов” при Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”.  От името на СБП Боян Ангелов връчи грамоти на Бойко Пеленски и читалището в Поповяне. Домакините от НЧ„Светлина – 1940” се бяха постарали всеки един от участниците в четенията да си тръгне с бурканче дъхав балкански мед. Музикално-развлекателни изпълнения допълваха литературната част от програмата. С песни и танци се изявиха групите и съставите от читалище „Младост – 2003”.

Звучи почти учудващо, но е истински факт. Културно събитие раздвижи Поповяне в последния ден на юни. Дъждът не уплаши хората, жадуващи за положителни емоции и те напълниха читалищния салон.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close