Седмицата

Ще се отървем ли и кога от сградите-убийци?

Sgrada1 (1)Анелия Балабанова

Като бомба със закъснител цъкат опасните и рушащи се сгради в Самоков и околните села. Това за съжаление не е изключение, а обичайна гледка в много населени места на страната – от най-запустялото село до големия град. Всеки момент може да се стовари нещо върху главите на случайните минувачи, т.е на всички нас. В същото време администрациите се оказват безсилни срещу хорското безхаберие, защото в голяма част от случаите става въпрос за частна собственост. Често поради чисто финансови причини тези постройки биват занемарени. Друг път е почти невъзможно да бъдат открити собствениците на тези обекти. Ако говорим конкретно за Самоков, през изминалата година досега са направени приблизително 20 констативни протокола. Румяна Драганова – главен експерт „ТСУ” информира, че са премахнати 9 самосрутващи се сгради. Какъв е редът? При постъпил сигнал от граждани или установяване на такъв обект, който преставлява непосредствена заплаха за живота и здравето на преминаващите Общината се самосезира.

Кметът издава заповед за съставянето на комисия, която прави оглед в присъствието на собствениците и излиза със съответно становище в зависимост от състоянието на въпросната сграда.  Винаги в тях присъства инженер-конструктор, който прави конструктивно становище. На тази база се издава заповед на кмета с предписание за премахване или ремонт. Ако собствениците не я изпълнят Общината за тяхна сметка събаря сградата и разходите се възстановяват по съдебен ред. Има сключен договор с фирма – БКС, която отговаря за премахването. Проблем има и когато има повече от един собственик. Румяна Драганова дава  пример със сградата на Общинския пазар, която горя преди няколко години. Има заповед за нейното премахване, която се обжалва.

Доста по-различно стоят нещата със сградите – паметници на културата. Те не подлежат на разглеждане съгласно разпоредбите на ЗУТ, а попадат под юрисдикцията на Закона за културното наследство. Когато въпросната сграда не е в добро състояние, нейният собственик е длъжен да уведоми Министерството на културата и Общината. Правят се съвместни комисии от специалисти и се преценява каква стъпка да се предприеме.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close