Самоков

Ще се налива ли бетон по горските пътеки на парк „Ридо”?

Анна Манова

Сигнал за поставен бордюр в парк „Ридо” предизвика множество възмутителни коментари. „Бетон в гората?”, „еко бетон?, „бордюр в гората?”, бяха само малка част от въпросите на самоковци под снимката към сигнала. Имаше и доста остроумни сред тях, които питаха дали ще се предвиди кръгово кръстовище и светофар, както и такива, които изразиха възмущение, че липсва допитване до мнението на гражданите, когато нещо се прави в този град.

От снимка, направена от парк „Ридо” се вижда, че е налята ивица бетон и отгоре е поставен бордюр по горската пътека, водеща от края на асфалтовия път към стадиона. Като обяснение от Общината написаха, че поставянето на бордюра е част от проекта за възстановяване на „Пътеката на здравето”. Проектът предвижда трасирането й да се извърши с бетонови блокчета и след това ще бъде направен земен насип. Това се прави с цел да се покрият оголените корени на дърветата, и да се избегне повторното им оголване и в същото време да се запази формата на пътеката. Няма да се поставя асфалт в парка, нито ще се навреди по някакъв начин на естествения вид на парка, тъй като бордюрите няма да се виждат. Тяхната единствена функция е да задържат земния насип и да запазят формата на трасето на „Пътеката на здравето.Проектът е стартирал в началото на месеца и изпълнител е консорциум ЕМДИ-Профикон. „Пътека на здравето”, която ще преминава през целия парк, а покрай нея ще бъдат оформени кътове за отдих, кътове за спорт и развлечения. Това обясниха от Община Самоков.

„Не смятам, че е редно да се полага какъвто и да е бетон на „Ридо”, било то и само за бордюри. За същата цел могат да се обозначат алеите с естествен материал  – например камък. Това е чарът на „Ридо”, че е естествен лесопарк и подобни намеси са излишни. Алеите и сега са ясно дефинирани, не намирам за голям проблем оголените клони на дърветата”, каза за „Самоков 365” урбанистът Ангел Бондов.

„Подкрепям мнението на Ангел Бондов. Бетонът повече ще навреди, отколкото да помогне на корените на дърветата. Природата може сама да се справи с този проблем, ако няма агресивно човешко въздействие. Пътеката би трябвало да се насипе с естествени материали, които да предпазват от разкаляне. За настилка може да се ползва дребен чакъл, а на някои места може да се направят стълби с помощта на дървета или дъски, или други по-приятни и прилягащи за паркова територия материали. Но най-важното е да се ограничи достъпът на коли и мотори в гората, които са причината за изчезването на тревата и за оголването на огромни площи на „Ридо”, което е видимо за всички в последните години. По Закона за горите свободното им движение там е забранено. В случая с „Ридо” е необходимо да се правят периодични бариери за тях, така че да се затрудни тяхното преминаване. Така че не бетон, а бариери за ограничаване на движението на МПС-та са нужни на парка. Това ще възпрепятства и незаконната сеч на дървета там.”, изрази мнението си Аглика Крушовенска, която е представител на „Зелените” и една от малкото присъствали на общественото обсъждане по темата.

Точно преди една година, на 16 септември, се проведе обществено обсъждане /което не се радваше на особен граждански интерес/, във връзка с проект за облагородяване на парк „Ридо”. Той беше изработен и съгласуван от ОбС и съответно получил одобрение от Министерство на земеделието и храните. Основната цел тогава беше парк „Ридо” да има завършен цялостен вид, без да се нарушава основното му предназначение. В тази връзка в проекта се предвиждат възстановяване на главните артерии на алейната мрежа, създаване на специализирана пътека на здравето, изграждане на нови второстепенни алеи, оформяне на допълнителни паркинг места, подмяна на парковите настилки, изграждане на зоните за отдих и детските игрови зони в съответствие с възрастовите групи на посетителите; внасяне на ново лесопарково обзавеждане. Предвижда се и изграждане на спортно-туристически атракции като стена за катерене с четири повърхности с различна сложност и оформление и байк парк, който ще задоволи екстремните, търсещи адреналин туристи. Но никъде не се споменаваше наливането на бетон и правенето на бордюри.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close