Общество

Ще се вземат ли мерки?

Затруднено е придвижването на пешеходци по ул. „Рилски скиор” и „Димчо Дебелянов”

Придвижването по улиците „Рилски скиор” и Димчо Дебелянов”, които са в самия център на града често пъти е мисия невъзможна. Затова сигнализира Аглика Крушовенска в официално писмо изпратено до кмета Вл.Георгиев и началникът на РУП-Самоков Васил Попов. Припомняме, че съвсем скоро, през пролетта на тази година беше извършена реконструкция. С ремонта се премахнаха двата тротоара и създадени допълнителни паркоместа – около 40 на брой, а самото разширение целеше да се осигури двупосочно движение по въпросните улици. „ В момента

новите паркоместа по ул. „Рилски скиор“ са запълнени изцяло през работните дни. Заедно с това отсрещната страна на улицата продължава да се ползва за успоредно паркиране от много коли, които образуват плътна колона по цялата й дължина. В резултат на това улицата отново е непроходима като двупосочна, каквато беше първоначално обявената цел на преустройството” – информира с писмото си Аглика Крушовенска като добавя, че върху вече единствения тротоар по тази улица продължава да има паркирани коли.

За пешеходците остава само възможността да се движат по автомобилното платно с ширината на еднопосочна улица, по която се осъществява интензивно двупосочно движение. Това е доста сериозен проблем за всички, които се опитват да се движат пеша по ул. „Рилски скиор“, да не говорим за хората с увреждания, майки с колички, деца и възрастни хора, за които придвижването в момента е същинско изпитание. В известна степен е ограничен и затруднен достъпът на пешеходци до градинката, която е на пресечката между двете улици. За да стигнат до нея те трябва да правят слаломи между наредените плътно една до друга коли. Подаденият сигнал съдържа и предложения за начините, по които биха могли да се решат част от  проблемите. На първо място това е чрез ефективно и систематично налагане на глоби на нарушителите, които паркират от източната страна на ул. „Рилски скиор“ в отсечката между улиците „Търговска“ и „Димчо Дебелянов“ въпреки забранителния знак там. За реда може да допринесе и поставянето на колчета, които да ограничат паркирането по тротоара в същата отсечка и налагане на ефективни санкции на нарушителите. Също така спешно завършване на дейностите по реконструкцията на градинката и осигуряване на нормален достъп на пешеходците. Да се пооправи малко и самата градинка (стълбите, настилката, детските съоръжения) ще е добър жест към всички граждани.

 

„Разчитам на вашето отговорно управленско отношение, за да не остава подозрението, че реконструкцията на улиците е направена единствено, за да обслужва и насърчава гражданите, които избират да се придвижват с коли и да затруднява допълнително онези, които се движат пеша. Това не би съответствало нито на заявените от вас намерения, нито на стандартите на съвременното градоустройство” – се казва в заключение. Със сигурност улиците в центъра на Самоков трябва да са достъпни за всички и комфортът за едни не трябва да е за сметка на всички останали.

 

Related Articles

2 Comments

  1. Много отдавна бях писал за този проблем,че не може да се паркира срещу обоснования паркинг,защото двупосочно движение е почти невъзможно е и какво от това само си пишеме и няма кой да вземе мерки по такива въпроси.Кучетата си лаят,керванът си върви.Жалко,но е факт за съжаление.

  2. Какво да кажат хората, които живеят там?????Не можеш да се прибереш безпрепятствено в къщи/особено зимата/.Не можеш да спреш колата си, да свалиш багажа, да отвориш прозорец. Нормалната и спокойна улица “Рилски скиор” се превърна в паркинг, а по някога и в скоростна отсечка. Детската площадка датира от моето детство, а там вече би трябвало да играят моите внуци…………..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close