Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Ще отбележим Тодоровден при Бельова черква с празнична програма и конски кушии

“Самоков 365

На 24 февруари е големият народен празник Тодоровден, познат още като Конски Великден, празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. На този ден по традиция са се провеждали конски надбягвания – кушии, което и до ден днешен е характерно за нашия край. Тодоровден  се празнува за здраве на конете и същевременно като ден на Св. Тодор. Името Тодор  означава „Божи дар”, в православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, които носят това име. Интересно е, че Тодоровден няма точно фиксирана дата, а зависи от началото на великденския пост, който не съвпада с църковния празник на нито един от шестимата светии. Традициите и обичаите на този ден обединяват надеждата за здраве и щастие, плодородие и добро бъдеще за младите.

За поредна година от Община Самоков за Тодоровден са подготвили празнична фолклорна програма и състезания с коне, каквато е традицията на този ден. Празникът ще се проведе на терена под Бельова черква и е плануван с начален час 10:30. Всеки, който желае да участва в състезанията може да се запише половин час преди началото на програмата, като таксата за всеки участник е 30 лева. Фолклорна програма ще даде старт на празничното настроение, след което ще бъде извършен водосвет и традиционен за Тодоровден ритуал, наречен „захранване на конете“. Състезанията с коне ще вдигнат адреналина на празника, потвърждавайки, че традицията в Самоков е жива. Открай време българите вярвали, че на този ден Свети Тодор облича девет кожуха, яхва своя кон и отива при Господ, за да го моли да изпрати лятото. След като стигне царството Господне, забива копието си в земята и за него връзва юздата на коня. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче” или „копито”, на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

Празникът при Бельова черква ще продължи с характерното за всяко състезание –награждаване,  което ще се проведе непосредствено след състезанията, а програмата ще продължи с празничен парад.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close