ОбществоРегионални

Ще остане ли туристическата градина притегателно място за самоковци?

Анелия Балабанова

Туристическата градина е една от емблематичните за Самоков забележителности. И лято, и през зимата тя е предпочитано място за отдих и разходка. Много самоковци, а и гости на града избират да прекарат свободното си време в крайградския парк. В последно време той се променя до неузнаваемост. И въпросът е дали това няма да доведе до някакъв обратен резултат, който да превърне ефекта в дефект. Факт е, че в района има няколко механи, които съществуват открай време. Там е разположен и макетът на „Самоковите”. Обособен е, съобразявайки се със съществуващите на място теренни дадености, за цялостното реализиране на Етнографски комплекс „Старият Самоков”. За преминаващите това е още една допълнителна атракция, на която могат да се насладят. Стигаме и до сцената на открито, която ще бъде поставена на площ от 141.70 кв.м.

На територията на Туристическата градина има разположени и други временни обекти за сезонно ползване – сенници, слънцезащитни съоръжения и навеси, с обща площ 160 кв.м., за които има сключени договори за наем и сезонно ползване. Туристическата градина в град Самоков е създадена в 1903 година с участието на д-р Димитър З. Хаджистамов, д-р Михаил И. Кокошков и д-р Сотир М. Христов . Парковата територия е с площ от 67 160 кв.м. и с максимално допустими устройствени параметри – плътност на застрояване 1%, максимална етажност – 1 ет. и минимална озеленена площ – 80%. Извън вече споменатите обекти в района е разположен стадион „Искър” и помощното игрище.

Също така от това лято в Туристическата градина вече има фитнес и други развлекателни съоръжения на открито. Да не забравяме и въжения град „Рилко”, който открай време радва малки и големи. Няма лошо, но всичко това води до увеличаване на туристопотока и въпросът е докога „Бялата порта” на Рила ще е с широко отворени врати. За мнозина Туристическата градина отдавна не е спокойното и уютно място за усамотение и бягство от ежедневието в компания на любими хора. В този ред на мисли със сигурност предназначението й към днешна дата е избягало от първоначалния замисъл. И това освен плътността на застрояване и пренаселването, включва и осъвременената визия. Част от нея са и буквите, изписващи  Самоков на латиница, които бяха поставени преди няколко месеца. Всичко това става повод и за отправеното питане от общинския съветник Димитър Панев, на което общинска администрация предостави подробно становище. Въпросът е дали нещо ще се промени или на принципа „кучетата лаят, керванът си върви” нещата ще продължават да се случват по същия начин.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close