Седмицата

Ще останат ли самоковци без дърва?

dyrvaМария Галчева

Поредица сигнали до редакцията на „Самоков 365” вдигнаха аларма, че дървата в града не са достатъчно и има реална опасност хората да останат на студено. Какъв е случаят и оправдана ли е тревогата? За отговор на този горещ въпрос, който всяка година по това време ни тревожи,  потърсихме директора на общинско лесничейство Георги Чапкънски.

8500 кубика са предназначени за нуждите на населението за добив от склад. Тези кубици са разпределени в отделни обекти, които се дават за добив на фирми, а след това се продават от самото лесничейство. Не за всички обекти се намират желаещи фирми обаче, което се очертава като все по-сериозен проблем, коментира Чапкънски. 247 човека са заявили желание да си купят държа от общинското лесничейство, като те са записани в списък. По закон максимумът на желаните кубици е 10. Има възможност дървата  да се добият и от желаещите.  По селата мераклиите за по-евтини дърва са много повече, отколкото в града.

Конкретният казус, който предизвика общественото внимание, проверка в сряда и предложение до кмета на община за прекратяване на договор за отсичане, извозване и рампиране на дървесина с фирма „Котара груп” ЕООД,  стана достояние и на медиите.

Фирмата печели конкурс на 30.07.2015 г. за обект в село Гуцал с номер 1502, собственост на Община Самоков, като трябва да добие 571 м.куб. дървесина. Упреците към тях, на базата на което е структурирано самото предложение за прекратяване на договора, са насочени към това, че съгласно т.4.2.1 от договора изпълнителят е бил длъжен да отсече, извози и рампира на временен склад през м. септември 200 к.куб. дървесина.  Но от предложението за прекратяване на договора четем, че с протокол от 2 октомври е установено, че на временните складове по технологичен план няма дървесина. В сечището е имало неизвозени 170 м.куб. пространствени дърва за огрев и около 85 м.куб. плътна дървесина.

Ако договорът се прекрати, в рамките на 2 седмици се прави нова процедура и се търсят нови фирми, които да влезнат в гората. Решението зависи от Общината. Въпросът, който стои обаче пред всички е – не отиваме ли в много неподходящото за подобна дейност зимно време?

“На 30-и септември заедно с лесничеи и горския надзирател направихме предварителна проверка и се оказа, че на склад – там, където трябва да бъдат дървата, няма един кубик. Имаше отсечени в гората, но  не бяха извозени. Но по график за септември трябваше да бъдат извозени 200 кубика плътна дървесина, което  значи 400 кубика дърва. Това са за 40 или 50 човека дървата – в зависимост от заявеното. На 2-ри октомври направихме нов конкурс за около 7000 кубика, т.е. 3 обекта, дърва за добив, които да се продават на местното население. Яви се само един кандидат за 1 обект за 3500 кубика. Неговото позволително влиза в сила от вторник /13 октомври/. Зависи от времето вече, обектът е далече. В които дни можем, ще возим – това ще осигури дърва за около 350 човека. Колкото се може, ще задоволим необходимостта на хората, но не можем да гарантираме нищо по 2 причини. Стопанството работи по два плана, съгласно които може да се влезе в гората. Единият е в бившето ДЛ Боровец, а другият в бившето ДЛ Самоков. Планът за Боровец изтича тази година и няма къде да се работи. Предстои лесоустройство, което ще се прави догодина, а в другата част още не е одобрен  горско-стопанският план и по тази причина става изключително трудно придвижването към търг или конкурс” – разказа за „Самоков 365” инж. Г. Чапкънски.

Що се отнася до закъснелите дърва, директорът на общинско лесничейство коментира, че са обявили извозването на дървата от 1 септември, но след направените три проверки се установило, че на склад ги няма необходимите дърва.

Ние се свързахме с управителя на фирма „Котара груп” ЕООД Александър Котарски, който разказа доста по-различна история. Той разполага с 300 куб. дървесина склад и заяви, че няколко пъти е изказвал категоричната си готовност да извозва, но спънката е дошла от общинското лесничейство, които не му позволили. След спечелването на конкурса на 30 юли, Котарски подписва договор с общината с дата 25 август.  Издаването на останалите документи /свидетелство за съдимост, документи, удостоверяващи липса на задължения/ е било изцяло съобразено с нормативната уредба, макар сроковете да са били доста кратки. Позволителното за сеч е издадено на 8 септември и както казва управителят – непосредствено след това започва работа.  Той разказа още, че за негова сметка булдозери са направили пътища в гората, междувременно е платено на дървосекачите, за да може да се справи навреме. В случай, че се вземе решение за прекратяването на договора, фирмата ще потърси възмездие  в съда.

В следствие на създалата се ситуация с подадени сигнали към народния представител Ирена Коцева и към ВРИД кмет на община Самоков – Васил Сайменов, в сряда беше направена проверка, която е удостоверила, че на място има дървесина, но Общината тепърва ще решава ще прекрати ли договора или не.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close