Слайд категория

Ще има ли Плански Боровец?

plana planinaВъв в-к „Стандарт” от 04.02.2014 г. на стр.7 има заглавие:”Ски писта до морето с влек за 2 лв.” и е описана дългата 250 м. ски-писта в местността „Кошу баир” до гр. Вълчи дол – Варненско.

Според кметицата Пенка Йорданова това е единствената ски писта между Карпатите и Стара планина (значи пистата не е в Стара планина, а на някое баирче с 200-300 м. надморска височина). Посещението било над 150 скиори дневно, т.е. с придружителите около 1000 души.

„….Скиори, сноубордисти са депутати, студенти и млади семейства, които идват на пикник с децата си…”

Планината Плана в землището на с. Долни Окол има поне 10 стръмнини и била с надморска височина 1200-1300 м., прилагам карта с подходящи ски писти с дължина по около 1.5 км.

От писмо №14-00-161/05.11.2010 г. на бившия министър на физическото възпитание и спорта – Свилен Нейков, е видно, че има 3 различни вида летни ски, които се практикуват върху различни трасета и се употребява специфична екипировка.

Първият вид са изкуствените ски писти, при тях се използват същите ски принадлежности, както при снежните ски.

Вторият вид са ските на трева, които представляват ролкови вериги с платформи за закрепване на ски обувките.

Третият вид летни ски са ролкови ски, които се карат върху асфалтова или тревна настилка.

Великобритания е сред страните с най-много изградени изкуствени ски писти. Навсякъде по света в ски курортите се изграждат изкуствени настилки за максимално оползотворяване на ски  съоръженията през безснежните месеци.

Дадени са данни за водещите фирми производители на материали за изграждане на изкуствени ски писти, ски оборудване за тях и др.

Хижа Ястребец е с 1 000 м. по-високо от многото височини в Плана, подходящи за снежни ски писти. Т.е. температурата на въздуха при хижа Ястребец би трябвало да е с около 5 С по-ниска от тази на височините от по 1200-1300 м. в Плана (на 100 м. височина температурата се понижава с около 0.5 С ).

Трябва, ама не е. От изток зиме Самоковското поле и прилежащата му Плана планина са бричени от много студени източни ветрове, идващи от Черно море и степите зад него. По-старите самоковци си спомняме, че старите къщи в Самоков нямаха прозорци от изток именно поради този леден зимен източен вятър, тук наричан Кривеца, а във Верила и Дупнишко – Самоковеца.

Който зиме е давал караул в Самоков, знае за какъв студ става въпрос.

С две думи температурата на въздуха по планинските баири и стръмнини не е по-ниска от тази на пистите Ястребец. Дължината на пистите в Плана може да бъде до към 1.5 км. всяка.

Валежите (снегът): Изпарението от яз. Искър е огромно – това са около 40-50 кв.км водна площ с около 600 млн. куб. м вода Затова валежите в Плана са повече от колкото в Боровец и пистите над него. Един пряк път от р. Златна рибка (където Планската река се влива в р.Искър) по билото на Плана, ще направи пътя от София до там около 35 км.

Разстоянието и цените имат значение. На първо време може да се направят 4-5 писти с влекове и хотелчета около тях.

Цените: Повечето самоковци не сме ходили на Боровец от 20 години. Има надценки по 1500%. А с новия курорт ще има клиенти за всички и ресторанти за всички.

По р. Планщица могат да се изградят множество такива обекти на концесия – басейни за плуване, риболов, венециански гондоли и италиански песни, зиме – кънки, хокей, подледен риболов и др.

Мръсотия, фекалните води няма да преминават величествено през центъра на Самоков и които са единственото, което виждат самоковци от Боровец, а ще се пречистватв пречиствателни станции в коритата на Планската река над р.Златна рибка и на р.Поркорица.

Впрочем евентуален нов курорт в Плана ще намали мръсотията от Боровец, 80% от която сега преминава през централната градска част на Самоков и увеличава заболеваемостта и смъртността вероятно с пъти.

Около 80% от отпадните води от Боровешките почивни станции и хотели изобщо не преминават през пречиствателна станция в м. Яйцето, тъй като се изливат в 20-30 други дерета, начиная от почивната станция на „Рилски турист” в м. Шумнатица, хотелите и вилните селища в Широката планина (поляна) и т.н. и т.н. Те се изливат без пречистване в р.Голема Луковица, а в р. Малка Луковица – тези от т.н. пречиствателна станция. Двете рекички се събират източно от бившето ДЗС, където е крайно време да се изгради сериозна пречиствателна станция.

Така, че отпадните води от евентуален курорт в Плана задължително ще се пречистват в две пречиствателни станции и след това няма да се пият (както сега софиянци ги пият от яз. Искър), а ще отиват в бент Панчарево, който и досега се използва като източник единствено на промишлени води.

Стратегически инвеститор трябва да се търси, като се направи задание и се обяви конкурсна процедура за концесия или продажба на общински земи. Може да се ползва договорът на акционерно дружество Юлен с Община Банско.

Прилагам:

1.Статия от в-к „Стандарт”

2.Карта на планината Плана

3.Писмо на бившия министър Нейков

    

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close