ОбществоРегионални

Ще има ли в Самоков площадка за строителни отпадъци?

Самоков 365

С две питания от инж. Петър Георгиев започна днешното закрито заседание на ОбС-Самоков, на което не бяха допуснати медии и граждани. Заседанието беше излъчвано онлайн на страницата на Общината. В първия си въпрос към кмета Вл. Георгиев и общинска администрация, общинският съветник от „Самоковци за Самоков” повдигна темата за наличието на площадка, на която да се изхвърлят строителни отпадъци. Към настоящия момент в Самоков няма такава. Изградената инфраструктура  и условията, свързани с разрешителните и лицензионни режими са съществена предпоставка за привличане на инвеститори, коментира инж. Петър Георгиев . В отговор кметът Вл. Георгиев заяви, че към настоящия момент няма изградена такава площадка в община Самоков. Изграденото депо има издадено комплексно разрешително и на него могат да се извозват строителни отпадъци, но само от домакинствата. По думите на градоначалника и съгласно законовите регламенти възложителите са длъжни да организират оползотворяването на 80% от образуваните отпадъци, а останалата част се депонира.

За момента има една такава площадка за цялата Софийска област и тя се намира във Враждебна. Подобни съоръжения трябва да отговарят на редица изискванията като това да са разположени извън урбанизирана територия, курорт и водоизточници. Прекратена е експлоатацията на старото общинско сметище за битови отпадъци и предстои неговата рекултивация. Вече има и избран изпълнител. Стана ясно, че с 1/3 са се увеличили исканията и въведените обекти в експлоатация като Самоков е на едно от първите места в Софийска област. Очаква се обаче спад през второто тримесечие и годината като цяло. „Ако не направим нищо няма да си решим проблемите със строителните отпадъци, репликира  инж.Петър Георгиев. Един от вариантите извън обособяването на строителна площадка е да бъде изменено комплексното разрешително на РЦУО. Тогава обаче излиза реалната перспектива община Самоков  да бъде задължена и приема  строителни отпадъци и от други места. Темата остава отворена.

С другия въпрос инж. Петър Георгиев се поинтересува кога ще започне почистване, измиване и дезинфекция на улиците в Самоков. „Специалистите се разминават по много въпроси, но са категорични, че социалната изолация и хигиената са решаващи срещу разпространението на COVID 19” – сподели той. В отговор кметът Георгиев заяви, че вече е извършена дезинфекция на обществените пространства. Предстои такава на междублоковите пространства. Всяка година Община Самоков реализира програма за пролетно почистване. Поради липса на програми са наети 20 човека, които да направят почистване. През почивните дни беше почистен общинския пазар. Предстои измиване, което ще започне от южната към северната част на града. „Забавихме се заради неподходящите метеорологични условия, но вече имаме готовност” – заключи Вл. Георгиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close