ОбществоРегионални

Ще има ли в Самоков денонощна аптека?

Анелия Балабанова

На приливи и отливи изплува идеята в Самоков да има денонощна аптека. Към днешна дата това звучи по-скоро като добро пожелание, отколкото реалност. Какви са причините? Като безспорен факт би следвало да се отбележи, че доста големи градове не могат да се похвалят с подобни „екстри” и денонощните аптеки се броят на пръстите на едната ръка. Справка на Български фармацевтичен съюз сочи, че на територията на 38 общини няма нито една аптека, а денонощни такива има само в 11 от 28-те области в страната. С цел подобряване на обслужването и достъпа се предвижда създаването на Национална аптечна карта по инициатива на Министерство на здравеопазването, която вече доста време е обект на спорове сред съсловието. Към момента в Самоков функционират 10 аптеки, едната от които – аптека „Медика” при Полицията с удължено работно време – до 21 часа. Почти всички от тях работят в събота, а някои и в неделя.

Връщайки се отново към 24-часовия режим и съображенията да не се преминава към него задължително трябва да се отбележи законовото изискване магистър-фармацевт да обслужва клиентите. Наша справка показа, че броят им за територията на Самоков е сведен до оптималния минимум. Млади попълнения в бранша почти липсват и това също е един от основните проблеми. Не е за пренебрегване и чисто икономическата логика. Колко хора биха отишли да купят нещо през нощта, а поддържането на една денонощна аптека е свързано с режийни разходи, работна заплата в завишен размер заради нощния труд и както вече стана дума – наемане на допълнителни кадри, каквито реално липсват. Твърдението, че подобна стъпка няма да е икономически обоснована потвърдиха от ЕТ „Бистра Дончева” и останалите фармацевти, с които разговаряхме. Велислава Костова – собственик на аптека „Липа” изказа мнение, че единствената възможност е ако Общината поеме част от издръжката и разходите.

Социалният ефект, който би имало разкриването на денонощна аптека в Самоков е свързан с подобряването и достъпа на по-широк кръг от хора до подобна услуга. Тук запознати по темата коментират единодушно, че при необходимост могат да реагират Спешна помощ и дежурният кабинет в болницата /покрива времето извън дежурствата на общопрактикуващите лекари/, които разполагат и със съответните медикаменти. На разположение при спешна необходимост от лекарства е и домашната аптечка, с каквато повечето български семейства разполагат. Така ситуацията не изглежда безнадеждна и светлина в тунела все пак има.

 

Каква е европейската практика?

В Европа клиентите плащат такси нощно обслужване, в Швеция спешните центрове изпълняват функцията на нощни аптеки. И тук обаче, щем или нещем, опираме до икономическия ефект. За да може да си позволи нощно дежурство, собственикът на аптека трябва да прави мощен оборот през деня. Или другия вариант – да има печалба от съпътстваща дейност. Затова при американския модел лекарствата се продават в дрогерии. Там собствениците могат да продават и други стоки. Така с допълнителната си търговия те реално издържат нощния си бизнес с лекарства, което е почти аналогично на гореспоменатото. В Германия всички аптеки не са задължени да бъдат денонощни, но са задължени да правят групи от по 6 аптеки, които ротационно да дават нощно дежурство. При старите членки на Европейския съюз държавата е тази, която прави нощния бизнес с лекарства по-рентабилен. Тя регламентира квота за аптеките. Например – за двумилионен град – не повече от 200. Така реално се регулира конкуренцията, а в замяна държавата иска от аптеките да работят и през нощта. В повечето страни от ЕС проблемът е решен с такси, които се плащат за обслужване през нощта – в едни държави се поемат от пациента, в други – от здравния фонд. А в Швеция денонощни аптеки няма от 20 години, тъй като звената за спешна помощ са поели тази функция. В Хърватия например са въведени т.нар. “мобилни фармацевти”.

След това важно и необходимо отклонение се връщаме отново към нашата си действителност. Важно е да се спомене, че денонощна аптека в Самоков е имало и тя е функционирала дълги години преди да затвори. Още по темата – в интервюто с Венцислава Шопова – собственик на аптека в кв. „Самоково”.

 

Вени Шопова: „Прави се най-доброто спрямо условията и възможностите”

В много големи градове няма денонощни аптеки 

 

 veniСамоковци от доста време си мечтаят да има денонощна аптека в града, но може ли реално да се случи това и при какви условия?

Мечтите са хубаво нещо, но реално няма възможност в града да заработи денонощна аптека. Надявам се, че ще мога да обясня и убедя хората защо. От социална гледна точка е добре да има такава аптека. Предлага едно по-високо ниво на обслужване и аз разбирам желанието на хората да се чувстват сигурни в момент, в който по някаква причина са разклатени както здравословно, така и емоционално. Само, че според българското законодателство в една аптека може да работи само и единствено квалифициран магистър – фармацевт и тук идва първият момент – кадрите. В Самоков за съжаление не разполагаме с достатъчен брой специалисти, които притежават това образование, ценз и биха искали да работят в аптека. Ако направите едно проучване почти във всяка една аптека в Самоков работят собственик или съсобственици. Само две или три са аптеките, в които има нает колега на трудов договор, т.е дори в действащите аптеки няма никакъв потенциал. Да не говорим за допълнителни кадри. Погледнете каква е средната възраст на колегите в града. Всяка година има млади момичета и момчета от Самоков завършват като магистър фармацевти, дипломирани във фармацевтичните факултети на висшите учебни заведения, но не се връщат обратно. С две думи дори и чисто физически няма такава възможност. Да не говорим, че подобна стъпка не означава да се назначи само един човек допълнително. За да се покрият нощните смени, означава да има на разположение поне двама или трима специалисти според изискванията на Кодекса на труда и всички останали регулаторни изисквания за нормираното работно време и безопасните условия на труд.

Какви са останалите пречки, за да се разкрие аптека с 24-часов режим на работа?

Тази е най-важната. Просто няма откъде да се вземат хората. От друга страна, ако погледнем в национален мащаб как стоят нещата, аптеките се разкриват и концентрират предимно в големите градове. Това се отнася за аптеките, които работят с едно нормално работно време. Денонощните аптеки в България са около 100 за цялата страна като отново те са концентрирани в големите градове – София, Варна и т.н. За Варна в момента действат четири денонощни аптеки. Малко повече около десетина са в София. Факт е, че голяма част от населението на България не получава такава услуга, но по някакъв начин възможността да се помогне при спешно състояние нощем я има, поне за нашия град. Това е работата на кабинета за неотложна помощ и съответно звеното за спешна помощ, чрез които се осигурява адекватна помощ на пациента. Освен всичко останало имаме аптека, която работи с удължено работно време – аптека „Медика” до Полицията. Почти всички останали аптеки работят в събота, а поне 4-5 и в неделя. С оглед на това смятам, че за нивото на града и възможностите, които имаме се прави почти най-доброто. Като допълнение в тази връзка искам да кажа, че в цяла Виена има само една действаща денонощна аптека. Моят апел към всички е да заредят домашните си аптечки с най-необходимите лекарства. За всеки случай и по-голяма сигурност.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close