ОбществоРегионални

Ще види ли туристическият проект за Искровете, Говедарци и Мальовица бял свят?

Анелия Балабанова

И тази зима /в периода преди извънредното положение/ „Боричо” остана затворен за самоковските любители на ските. Всъщност те изгубиха въобще вяра и надежда, че съоръжението някога ще заработи отново. Липсата на каквато и да е дейност през годините принуди преди време Общинският съвет да вземе решение, с което Община Самоков прекратява участието си в „Борико – 2007”. Другият акционер в дружеството беше фирма „Ел Ем Импекс” на бизнесмена Христо Ковачки в съотношение 25 на 75% по отношение собствеността на капитала. Припомняме, че в резултат на установеното публично-частното партньорство беше построен  лифт и оформена писта в м. „Боричо” непосредствено до едноименния  квартал. Друго развитие обаче на практика нямаше, което предизвести тъжния край в зародиша на една доста добра идея. Аналогична е и ситуацията с реализацията на проекта – КТЛ „Искровете – Говедарци –  Мальовица”.

Πpeз 2007 и 2008 г. фиpмитe „Eл Eм Импeĸc“ EOOД, „Гpeйд 2004“ EOOД и „Aгpocим“ EOOД пpидoбивaт чpeз зaмeнĸи дъpжaвни гopи мeждy c. Гoвeдapци и cĸи ĸypopт Maльoвицa, и чacтичнo дo Бopoвeц, cъoтвeтнo c плoщ 1001,173 дĸa (нa цeнa 4 лв./ĸв.м), 1157,515 дĸa (3 лв./ĸв.м) и 1282,082 дĸa (5 лв./ĸв.м). Зaмeнeнитe дъpжaвни имoти в пoлзa нa тeзи фиpми ce нaмиpaт ocнoвнo мeждy c. Гoвeдapци и ĸ.ĸ. Maльoвицa, ĸъдeтo пo пpoeĸт нa OУΠ зa cĸи ĸypopт „Иcĸpoвeтe-Гoвeдapци-Maльoвицa“ oт 2006 г. ca били пpeдвидeни зa изгpaждaнe xoтeли, cĸи пиcти и cĸи лифтoвe. Началото на дружеството „Надар – 2006” – оторизирано с реализацията на проекта е поставено преди 14 години – на 27.04.2006 г. с решение на ОбС-Самоков. Участници отново са Община Самоков и „Ел Ем Импекс” в съотношение 50% на 50%. Управител е Милен Влашки. Около месец по-късно управителят на „Ел Ем Импекс” ЕООД – Христо Ковачки и тогавашният кмет Ангел Николов подписват споразумение, в което декларират, че ще обединят усилията си за изграждането, развитието и експлоатацията на курортно-туристически и спортно-развлекателен комплекс за района на селата Мала Църква, Маджаре и Говедарци, местността „Гюлечица” и района на „Мальовица”. Изтъква се необходимостта от развитието на икономиката в тези селски райони. Сътрудничеството предвижда изграждането на комплекс на модерно, европейско ниво със запазване на характерната българска атмосфера.

На 21.09. 2006 г. ОбС взема свое решение N 1580, с което съгласува планово задание за изготвяне на Общ устройствен план на курортно –туристическа локализация „Искровете-Говедарци- Мальовица”. Плановото задание е изготвено от гл. архитект Надежда Клинчева и гл. инженер Юри Бодуров. Инвестиционното намерение съвпада с общинската стратегия за развитие на туризма в община Самоков. Разработването на ОУП на КТЛ „Искровете – Говедарци- Мальовица” се обосновава с няколко съществени мотива. Сред тях са необходимостта от наличие на разнообразни курортно-туристически ресурси и цялостно устройство на територията за развитие на разнообразни форми на туризъм в различните сезони, при използване на пълния потенциал и ресурси на територията. Изработването на Предварителния проект на ОУП за КТЛ „Искровете – Говедарци – Мальовица” е възложено на екип с ръководител арх. Троева. Проведено е и обществено обсъждане, в резултат на което постъпват 31 възражения. В голямата си част те са уважени, а препоръките взети предвид. За съжаление нещата спират на този начален етап. Има и други такива примери, най-красноречивият от които е „Супер Боровец”.

В точката на замръзване са и надеждите на хората от Искровете за по-мащабен и стратегически проект, който да им гарантира устойчивост по отношение на туристическата дейност. Вместо това те са принудени да се справят и посрещат сами предизвикателствата при привличането на туристите. Извънредното положение и карантината ще отминат вероятно съвсем скоро, а след тях ще останат въпросителните за възстановяването на икономиката, осигуряването на поминъка и прехраната на населението.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close