Седмицата

Шишмановската фолклорна група пресъздаде великденски ритуали

shishmanovoПредставяне на обичая „Даруване на булката от кумове и от роднини за Лазарица и Великден”, характерен за шопския край, пресъздадоха в сряда жените от Шишмановска фолклорна група при Читалище „Младост”. Участие в ритуала взеха и децата Маргарита и Георги. Зографската къща, нейната обстановка, характерните носии и самите участници с много настроение пресъздадоха един ритуал, свързан с наближаващите християнски празници Лазаров ден, Цветница и Великден.

До Великден се спазват най – дългите пости и затова част от ритуалните ястия, които се предлагат на идващите на гости да даруват булката са постни и бяха направени пълнени сухи чушки, питка, ошав. Даруването започва от най-старата кума, младата, лели, стринки, тетки. С влизане в дома на булката, свекървата я реди какъв е обичаят на подреждане на даровете, как се приготвя софрата за гостите. Около трапезата по време на наздравицата всички роднини благославят новото семейство за деца и берекет. При раздаване на питата по традиция и уважение най-напред се дава на старата кума, а след това на останалите роднини и децата. Освен дарове, роднините оставят в кошничка и по едно не боядисано яйце за Великден. При излизане от дома на булката роднините си пожелават да се срещнат на Великденското хоро, където според думите на свекървата булката ще целува ръка с червено яйце.

Пресъздаването на целия ритуал бе заснет от канал „Рила” и ще бъде излъчен за предстоящите празници. По този начин се съхранява автентичността на българщината и регионалните разновидности на различните обичаи, свързани с българското семейство.

„Подобен тип обичаи ще допринесат за уважението и чувството на принадлежност към рода и подчертава колко е важно да се опазват българските християнски традиции. Благодарим за съдействието на Ани Йовева, която ни предостави къщата на музея на самоковската дантела и шевица, която е един шедьовър на съхранен архитектурен паметник на изкуството. Място, където са изложени най-старите самоковски дантели и облекла и има чудесен вътрешен интериор за заснемане на филма. Искаме да благодарим и на самоковския канал „Рила” за професионалната работа при заснемането на обичая”, обясниха от читалище „Младост”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close