Регионални

Шишманово кале – хубавото тепърва предстои

Анелия Балабанова

За археолозите лятото е горещо не само заради високите температури. Това е период на активни разкопки и проучвания из цялата страна. И ако си мислим, че голяма част от тайните на миналото днес са разгадани, с всяко едно ново откритие специалистите опровергават това схващане. Само преди дни учените откриха рядка златна монета – солид на византийския император Фока при разкопки на местността Русокастро. Самоков също има с какво да се похвали.  След като вече пореден сезон Цари Мали град привлича туристи от близо и далеч, сега е ред на Шишманово кале. Началото на проучванията беше дадено преди няколко години, а към днешна дата обектът е в режим изчакване на финансиране. Възстановяването на крепостта ще осигури още едно място в района с амбиции да се превърне в част от културно-историческото наследство. Кога ще стане това към настоящия момент никой не се наема да каже. Ето подробностите, които сподели пред нас археологът Веселин Хаджиангелов – директор на ГИМ-Самоков.   

Г-н Хаджиангелов, по традиция летният период е свързан с доста активни работи на терен, свързани с археологията. Тази година така ли е?

Тази година не е така. През предходните години, когато на терен извършвахме археологически проучвания, изкопахме много структури, елементи от крепостта в местността Шишманово кале и сега е вече крайно време да помислим за тяхното консервиране. Още миналата година Общината финансира изработването на идеен проект, който мина успешно, получи одобрение и съгласуване от Министерство на културата. Разчитаме на оперативните програми, защото на всички е ясно, че една такава дейност е изключително скъпа инвестиция и не е по силите на нито една Община да се справи с подобен проект. За жалост предстои отварянето на последната програма, по която ще има възможност да се отпуска финансиране за проекти, свързани с недвижимото културно наследство в България. 2020 г. всичко приключва. Дотогава, който каквото успял да направи – направил.Това е именно и нашата цел – да кандидатстваме с един хубав интересен проект и да успеем да сложим една финална точка на това, което до момента сме свършили.

Доколкото разбрах предстои подписването на договора за изработка на технически проект, без който не може да се кандидатства и се надяваме до есента да се справим с тази задача. През миналия месец мина междуведомствена комисия от пет министерства и представители на Общината. Обектът получи статут за паметник с национално значение. Има обаче още много работа, която трябва да се свърши.

При положение, че нещата не са приключили чисто археологически, имате ли ясна концепция какво ще представлява този обект, за който ще се търси финансиране?

Естествено. Ние не може да търсим нещо, без да имаме визия, затова как би изглеждало. Проектът представлява консервация на откритите структури – това са елементи от крепостната стена, части от изцяло разкритите две раннохристиянски църкви, както и от портата на крепостта. От миналата година знаем напълно как е изглеждала тя, можем да я реконструираме. Трябва да се има предвид, че теренът е изключително важно нещо и да си дадем ясна сметка докъде можем да се разпрострем в тази консервация и експониране. Достъпът до място с такава висока денивелация е изключително проблемен, качването на строителни материали – също. Всичко ще се прави на ръка, защото е много стръмно. Техника не може да се качи, а и ние не искаме да разрушаваме естествения терен, за да правим пътища специално за това. Все пак трябва да се разпрострем в едни ограничени средства. Също така държим и на екологията. Възможно най-много да сме щадящи, да опазим дървесните видове. Залагаме на това зидовете да се повдигнат във височина, да станат по-различими, по-разпознаваеми на терена, но няма да гоним изцяло пълна реставрация, както да речем на ниво Цари Мали град. Така ще получим различен вид археологически обект. Отделно, за да бъде интересно на хората ще заложим на едни висящи мостове, съоръжения за скално катерене, което ще направи проекта достатъчно атрактивен и удобен за гостите.

Предвидена ли е етапност на реализацията?

Ние до момента сме изкопали една много малка част, може би около 10% от цялата крепост. Това е обект, който не може да бъде приключен за няколко сезона, особено на фона на средствата, с които сме работили досега. Имайте предвид, че доста по-малки обекти без финансиране от порядъка на 60-70 хил. лв. за сезон не почват разкопки. Ние с такива пари сме работили няколко години подред. Искаме в този първи етап да експонираме и консервираме досега откритото, а в бъдеще живот и здраве да продължим и с археологическите проучвания, защото хубавото тепърва предстои.

Какво ще струва реализацията на идеята като финансиране?

Специалистите могат да направят оценка, но по наше мнение тази инвестиция би струвала някъде около може би 1 млн. – 1.5 млн. лв. За създаването на такъв обект много важна е инфраструктурата. Това е свързано с направа на път до обекта, паркинг и Посетителски център, което е много важно. Този център да е мястото, където 50-60 човека да могат да влязат и получат информация. Очакваме момента, в който нещата ще стартират.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close