Общество

Шеф Николай Илиев готви с учениците от ПГ по туризъм

Анелия Балабанова

Бързи, смели, сръчни и експериментатори в кухнята се оказаха учениците на ПГ по туризъм.  В това се убеди и шеф Ники Илиев от Avendi, една от водещите фирми в страната в областта фууд сървиза при посещението си в самоковското училище. Той гостува по покана на преподавателите по професионална подготовка като ПГ по туризъм е третото училище от кулинарната обиколка на Avendi.

„Започнахме работа с различни специализирани училища, обучаващи бъдещи готвачи. На място им се демонстрират различни техники, новостите в кулинарното изкуство и продуктите, които правят техните кулинарни приключения бързи, лесни и интересни. Идеята ни е да показваме занаят и култура на ползване на продуктите. Целта е момичетата и момчетата да се запознаят от първо лице с добри практики и продукти, които ги няма в магазинната мрежа” – разказа Цвета Гергова  – продуктов мениджър на Avendi. А какво по-хубаво от това те да бъдат презентирани от истински професионалисти?

„Опитваме се да им предадем знания и умения, за да бъдат младите хора по-подготвени за бъдещата си работа. Така те не се отказват, защото им става интересно и се запалват още повече по готварството. Защо в ПГ по туризъм? Защото бизнесът в района има нужда от такава работна ръка.

Имаме добри отношения с ПГ по туризъм още от преди години. Това, което искаме да направим в бъдеще е повече хора-професионалисти да влизат в часовете по практика или теория. В училищата малко или много се преподава една суха материя, която в реална работна среда се оказва доста различна.  Все пак не трябва да се омаловажава и работата на учителя, който поставя основата” – поясни шеф Ники Илиев. Има идея подобни гостувания да се превърнат в хубава традиция за училището. Възпитаниците на ПГ по туризъм ще имат възможност да се докоснат до опита на едни от най-добрите готвачи, истински професионалисти и властелини в кухнята, каквито могат да бъдат и те самите един ден. Гостуването и кулинарната академия  приключиха с дегустация на приготвените ястия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close