ОбществоРегионалниСамоков

Шест нови компютъра са новите придобивки към бъдещия интерактивен кабинет в ПГ „Константин Фотинов”

Дарителската кампания продължава

Анна Манова

В началото на юни месец, по инициатива на учители и ученици от ПГ „Константин Фотинов”, стартира кампания за създаване на модерен интерактивен кабинет. Тя се провежда под мотото: „Дари за образование, подари бъдеще на дете!” Основната цел е създаване на едно иновативно пространство, отговарящо на нуждите на съвременните ученици, които са плод на технологично напредналото време. Идеята е обвързана с предстоящото навършване на 125 години от създаването на една от най-старите гимназии в България. Необходимата сума за нов езиково- литературен кабинет в училището, който ще носи името „Библиотеката”, е 25 хил. евро.

Инициатори на създаването на модерния училищен кабинет са осмокласниците, създаващи гимназиалното списание „#Aпостроф’ Арт и УПС”, заедно с преподавателката по БЕЛ г-жа Костадинка Христова. За реализиране на благородното начинание е създадена интернет платформата Collectim, където всеки, който има отношение към модерните методи на образование, към учебното заведение или е възпитаник на Гимназията може да се включи.
Половин година след започването на кампания училището е получило материално дарение от шест нови компютърни конфигурации, разполагащи с лицензиран софтуер. Те са осигурени от фондация „Възраждане за Белчин”. В момента компютрите са монтирани в заседателната зала на училището, за да могат да се използват, а след това ще бъдат преместени в бъдещия кабинет. А по сметката в платформата до този момент са преведени 775 евро. По думите на г-жа Христова кабинетът ще спомогне за издигане на по-високо равнище работата на преподавателите и на учениците по езици и литература. Идеята е в кампанията да се включат повече хора с по-малка сума. Планира се да бъде обновен бившият кабинет по химия в училището. За целта е необходимо да се извърши сериозен строителен ремонт. Средства за него са предвидени от училището. А ако се намери фирма, която може да помогне в обновяването на визията на кабинета средствата, предвидени от бюджета на училището, ще бъдат пренасочени в закупването на други належащи неща. За създаването на интерактивния кабинет са необходими мебели, техника, литература и учебен софтуер, инсталиране на интернет.

За да подпомогнат за кампанията осмокласниците ще приготвят сладки за Коледа, които ще продават на базар и събраните средства ще бъдат преведени по сметката. Средствата от продажбата на училищното списание също ще бъдат в подкрепа на кампанията.
Всеки, които иска да се включи и да помогне може да го направи на платформата Collectim. Там са посочени начините, по които всеки може да дари. Даренията стават чрез използването на сметката на гимназията, чрез банков превод, или чрез e-pay. Тези, които нямат възможност да дарят финансови средства, не означава, че не могат да помогнат. Чрез опцията Boost всеки, който подкрепя начинанието, може да повиши пулса на кампанията. Високият пулс може да доведе до платена реклама и достъп до по-широка аудитория от дарители. Желанието на ангажираните в кампанията е да бъде даден старт на кабинета през идната 2019 година, която ще мине под знака на честванията на 125-годишнината от създаването на ПГ „Константин Фотинов”.

https://www.collectim.com/bg_BG/campaign/view/wtczgD
Сметка за дарения:
Профилирана гимназия “Константин Фотинов”
IBAN BG51CECB97903190130900
BIC : CECBBGSF ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close