КултураСамоков

Шестото издание на Националния фестивал на старата градска песен ще се проведе на 6-7 октомври

Анна Манова

Шестото издание на Националния фестивал на старата градска песен ще се проведе на 6-7 октомври /петък и събота/ в Самоков. Организатор на събитието е читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”, с подкрепата на Община Самоков. А срокът за подаване на заявки за участие беше до 20 септември.

Откриването на фестивала ще бъде на 6.09 /петък/ от 16:00 часа, 16:15 ч. ще започне конкурсната програма. На следващия ден началото ще бъде от 10:00 часа. Галаконцертът  ще се състои на 7 октомври от 19:00 часа.

Двадесет и седем групи и около петнадесет индивидуални изпълнители са пожелали да се включат в тазгодишното издание на фестивала. Броят им е по-голям в сравнение с миналата година. Участниците са от различни краища на страната – София, Пирдоп, Радомир, Брестовене, Пазарджик, село Костенец, Ботевград, Етрополе, Перущица, Пловдив, Костенец, Благоевград, Генерал Тошево, село Игнатица, обл. Враца. От местните състави със свои изпълнения ще се представят Радуил, Марица, Хор на ветераните туристи и ДВГ към клуб на инвалида и двете под ръководството на Борис Стрински, както и три състава към читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” – „Лунни лъчи”, „Дилижанс” и МВК „Самоков”.

Фестивалът е с конкурсен характер. Компетентно жури ще следи за музикално-художествените качества на песните, дали изпълненията са издържани в стила на старата градска песен, както и за аранжимента, съпровода и артистичното поднасяне на изпълненията.  Председател на журито ще бъде композиторът Светослав Лобошки, а членове ще са Вели и Величка Чаушеви. Предвидена е награда за най-добро изпълнение в двете категории- на живо и синбек – съответно първо, второ и трето място. Три награди ще бъдат връчени за авторска песен и три за индивидуално изпълнение. Отличие ще има и за най-млад изпълнител. Предвидени са и пет специални награди.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close