Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Шестокласници от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” се запознаха с човешките добродетели

Анна Манова

Учениците от VI б клас от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” си припомниха човешките добродетели и разсъждаваха дали ги откриваме и днес. Занятието бе част от открит иновативен урок по литература и музика, състоял се под вещото ръководство на двете преподавателки Славея Петрунова и Даниела Георгиева. Темата на урока, по който работиха в час бе „Раждането на истинския човек или за добродетелите на добруджанската душа”.

Часът започна с образа на Серафим, който е един от емблематичните герои от пъстрата палитра на Йордан Йовков. Учениците имаха възможността да назоват какви качества притежава Серафим, като всеки от тях написа по едно и го „приши” на символичното прокъсано палто на героя, закачено на бялата дъска. След това учениците бяха подготвили сценки, с които направиха малка интерпретация на идеята на разказа. Един от тях се превъплъти успешно в самия Йордан Йовков. Децата разсъждаваха над един от символите в творчеството на писателя – бялата лястовица. И приближиха до  съвременността темата за добродетелите, чрез разиграването на отразяване на добрите новини директно по „Велешки ТВ”, студиото „Лице в лице” и разбраха колко са научили  за Йовков чрез играта „6 =6”, където си задаваха въпроси.

Втората част от урока премина под знака на българския фолклор, който също така успешно подобно на литературата, съхранява непреходните човешки ценности и представите за добро и лошо. Децата чуха добруджанска песен като назоваха характерните и елементи. Под ръководството на Даниела Георгиева шестокласници изпълниха няколко песни, показаха елементи от добруджанските танци и се научиха да свирят на дървени лъжици. А на финала поговориха за благотворителността днес и по-конкретно в Самоков.

Специални гости на иновативния урок, които е пети подред, бяха началникът на РУО –София регион Росица Иванова, Илонка Славчева – експерт в РУО, директорът на училището Ирена Коцева и зам. –директорът Дамянова.

Директорът Ирена Коцева поздрави децата и учителите за положеното старание и заключи, че в този вид уроците се запомнят по –лесно, а часът преминава неусетно.

Откритият урок се проведе във връзка с проект за иновация на тема „Фолклорно наследство – платформа за изграждане на можещи и мислещи личности”. По него работят петима преподаватели – по български език и литература, история, музика, изобразително изкуство и физическо възпитание. Проектът е тригодишен, като училището е сред първите в страната със статут на иновативно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close