ОбществоРегионалниСамоков

Шестокласници от ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ с онлайн поздрав за Освобождението на Самоков

Анна Манова

Шестокласниците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ поздравиха с клип на страницата на училището всички самоковци по повод 14 май – Освобождението на града ни. Той е изготвен съвместно с преподавателката по история Евелина Таинова.

Днес се навършват 142 години от Освобождението на Самоков, всяка година тази дата от календара е специална за самоковци и преминава с празнично шествие, програма, гръм на черешово топче и поднасяне на цветя и венци на паметника Кръста. Тази година, обаче, прави изключение поради епидемиологичното положение в цялата страна. В честването традиционно се включват ученици от всички самоковски училища, които заедно със своите директори и учители извървяват пътя до Кръста. За да отбележат празника и да спазят традицията шестокласниците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ подготвиха клип, с които отдават своята признателност към безсмъртния подвиг на освободителите. Началото на клипа започва с част от стихотворението „Моят роден край“, подготвено от Йордан Витанов. След това се припомнят факти от исторически събития, включени са и табла, изготвени от учениците от 6 а и 6 б клас.

„Откакто сме в електронна среда беше необходимо да наблегнем на проектно базираното обучение, което в момента е синхронно и е по всички предмети. Идеята ми беше заедно с учениците от шестите класове да съхраним традицията на този празник, особено значим за Самоков. Всяка година се включваме в празничното шествие и поднасяме цветя. Тази година поради обстоятелствата в цялата страна това няма как да се случи. Затова пренесохме празника и нашата признателност във виртуалната среда. За да запазим жива традицията, да напомним на учениците за значението на 14 май. Децата изработиха в домашна среда табла, учиха стихотворения и факти. Трудно е това дистанционно обучение, защото много липсва живият контакт. Но се радвам, че децата остават мотивирани както в началото“, сподели преподавателят по история Евелина Таинова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close