ОбществоРегионалниСамоков

Шестокласници от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” се запознаха със спецификите на шопския фолклор

Анна Манова

Шестокласниците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” се запознаха със спецификите на шопския фолклор. Те бяха част от интегриран открит урок, който се проведе в Историческия музей в града на 15 ноември.

Учениците имаха възможността да видят автентични носии, да чуят автентични шопски песни, да покажат колко много са научили в часовете по музика, изобразително изкуство и физкултура. Урокът беше фокусиран върху нашето фолклорно наследство, което включва в себе си песенното, танцовото изкуство, народните носии и фолклорните инструменти. Цялото това пъстро богатство беше представено пред шестокласници от трите им преподавателки Елена Гривева, Даниела Георгиева и Ралица Струмина. Гривева въведе децата в спецификата на мъжката и женската носия, характеристиките, с които се отличават и елементите, които традиционно включват. Учениците с интерес отговаряха на зададените въпроси и нагледно успяха да видят част от експозицията на носии в Историческия музей. Даниела Георгиева беше подготвила няколко песни, които учениците изпълниха. А за да протече още по-нагледно урокът г-жа Георгиева беше поканила Женската певческа група за автентичен фолклор от село Белчин, които разказаха за своите носии и специфичните названия на частите от облеклото за нашия район. Те изпяха и автентични шопски песни на двуглас, с характерното тресене. А няколко от учениците успяха да посвирят и на гайда. Финалът на открития урок беше поставен от Ралица Струмина, която беше подготвила заедно с децата едно традиционно граовско хоро.

Гости на събитието бяха г-жа Илонка Славчева от РУО – София област, Снежана Дамянова – гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” и директорът на училището Ирена Коцева.

Откритият урок беше във връзка с проект за иновация на тема „Фолклорно наследство – платформа за изграждане на можещи и мислещи личности”. По него работят петима преподаватели – по български език и литература, история, музика, изобразително изкуство и физическо възпитание. Проектът е тригодишен, като училището е сред първите в страната със статут на иновативно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close