*

merry christmas

happy

ОбществоРегионалниСамоков

Шестокласници от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” се запознаха със спецификите на шопския фолклор

  • 31
    Shares

Анна Манова

Шестокласниците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” се запознаха със спецификите на шопския фолклор. Те бяха част от интегриран открит урок, който се проведе в Историческия музей в града на 15 ноември.

Учениците имаха възможността да видят автентични носии, да чуят автентични шопски песни, да покажат колко много са научили в часовете по музика, изобразително изкуство и физкултура. Урокът беше фокусиран върху нашето фолклорно наследство, което включва в себе си песенното, танцовото изкуство, народните носии и фолклорните инструменти. Цялото това пъстро богатство беше представено пред шестокласници от трите им преподавателки Елена Гривева, Даниела Георгиева и Ралица Струмина. Гривева въведе децата в спецификата на мъжката и женската носия, характеристиките, с които се отличават и елементите, които традиционно включват. Учениците с интерес отговаряха на зададените въпроси и нагледно успяха да видят част от експозицията на носии в Историческия музей. Даниела Георгиева беше подготвила няколко песни, които учениците изпълниха. А за да протече още по-нагледно урокът г-жа Георгиева беше поканила Женската певческа група за автентичен фолклор от село Белчин, които разказаха за своите носии и специфичните названия на частите от облеклото за нашия район. Те изпяха и автентични шопски песни на двуглас, с характерното тресене. А няколко от учениците успяха да посвирят и на гайда. Финалът на открития урок беше поставен от Ралица Струмина, която беше подготвила заедно с децата едно традиционно граовско хоро.

Гости на събитието бяха г-жа Илонка Славчева от РУО – София област, Снежана Дамянова – гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” и директорът на училището Ирена Коцева.

Откритият урок беше във връзка с проект за иновация на тема „Фолклорно наследство – платформа за изграждане на можещи и мислещи личности”. По него работят петима преподаватели – по български език и литература, история, музика, изобразително изкуство и физическо възпитание. Проектът е тригодишен, като училището е сред първите в страната със статут на иновативно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading...
Close
Close