КултураРегионалниСамоковСъбития

Шестима участници шест дни ще творят в Самоков, откриват изложба на 6 август

Анна Манова

От утре, 2 август, стартира шестото издание на Международния симпозиум по живопис и скулптура. Сякаш тази година числото шест има някаква сакралност, защото в събитието ще се включат шестима творци, които ще творят шест дни и ще представят своята изложба именно на 6 август.

Събитието се организира ежегодно от самоковката, живееща дълги години зад граница, Радостина Доганова, подкрепено е от Община Самоков. Поради пандемичната обстановка миналата година Симпозиумът бе отложен. Но се завръща, за да покани всички, които са запленени от живопис, скулптура и изкуство като цяло на едно общо събитие. Мотото на тазгодишното издание е заключено само в една – единствена дума – Tomorrow – утре. В нея е вплетена надеждата за по-доброто, което ни очаква. И то не е далечно.

„Преминахме през тежка година 2020, трудна за всички нас. Всички ние с делата си, с мислите си сме утре. Затова избрахме това мото. Работим за бъдещето, не за далечното бъдеще, а това в което се събуждаме, това което можем по някакъв начин пряко да изградим, с вяра, с любов. И със смирение“, допълва Доганова.

С голямо нетърпение, желание и творческа енергия Радостина се впуска в организирането на всяко следващо издание. Още от самия старт през 2015 година, та до днес. Освен основен инициатор на събитието тя е и част от групата, която твори на терен и накрая показва направеното, което неминуемо носи вдъхновението и е огледало я на Рила планина, я на Искъра, я на красивата природа около Самоков. Питам я как се чувства преди началото.

„Като пред старта се чувствам. С поглед насочен към процеса, който предстои, с очакване за нови интересни срещи и творби. С желание да дам това, което е по силите ми, за да се случи най-доброто! Всеки път, когато подготвям новото издание на симпозиума се връщам да прегледам някои от снимките с участници от минали години. Идвали са колеги от Германия, Австрия, Полша, Румъния, Франция… Истинските начала в този град са поставени преди много години от изключителни творци. Ние ще се опитаме да продължим днес. По своему, откровено и честно, така както мислим, творим, и живеем“, подчертава Радостина.

Тази година творческата среща ще бъде реализирана с по-малък брой участници. Но за сметка на това програмата е много интензивна, артистите са известни имена с утвърдено присъствие на сцената на съвременното изкуство, които имат какво да покажат.  С годините се оформи колектив от артисти, свързани с града. Това са Красимира Дренска, Васко Славков и Радостина Доганова. Тази година, за съжаление, отсъства името на художника Иван Шуманов. Той взимаше дейно участие в събитието, в което често включваше и част от децата от школата си „Наум Хаждимладенов“. Организаторите са съкрушени от загубата на този млад творец. Затова в заключителната изложба плануват да включат негови платна.

Участници от предходно издание на Симпозиума

 

В шестото издание ще участват шестима творци – Сашо Стоицов (България), Росица Гецова (България), Мартина Рьотлингова (Словакия), Красимира Дренска (България), Васко Славков (България) и Радостина Доганова. Те ще открият изложба на 6 август /петък/ от 18:30 часа. Този път мястото е различно, след като няколко години подред заключителното събитие се провеждаше в Доспевската къща или в Художествената галерия, тази година ще бъде в двора на Графичната база.

В програмата на симпозиума са включени дейности и работа с деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип. Ще има творческа работилница, в която ще се експериментира с една не сложна графична техника. Ще бъде реализиран и един нов проект, с автор Васко Славков. Той ще бъде изпълнен в Дома за стари хора. А идеята е вдъхновена от традициите на Самоков – фина и красива художествена интерпретация на шевица върху част от фасадата на Дома.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close