ОбществоРегионални

Шестима претенденти за кметския стол в Общината

Анелия Балабанова

Във вторник /25-ти септември/ Общинската избирателна комисия /ОИК-Самоков / приключи регистрацията на кандидатските листи с кметове и общински съветници за предстоящите местни избори. Макар и неофициално двете най-големи политически формации – коалиция „БСП за България” и ГЕРБ първи оповестиха своите претенденти в лицето на настоящия кмет Владимир Георгиев и народния представител Валентин Милушев. Заявка за участие в местния вот и бъдеща политическа кариера даде 23-годишният Димитър Джелепов Лъвски. Като изненада го определят някои, но не съвсем. Сред претендентите за кметския стол се нареди и Димитър Слатински – представител на „Радикалдемократическата партия в България”. В предизборната надпревара влиза и „Съюз на свободните демократи” с предложения за кмет на Самоков – Лъчезар Заркин и на кметство Широки дол, където ще се състезава Марияна Груева. На политическия хоризонт излезе още един мераклия за ръководния пост в Общината – Николай Веселинов от „Народна партия свобода и достойнство”.  С посочените шестима кандидати се изчерпва списъка от желаещи да ръководят Общината.

Не така стоят нещата по отношение на селата с над 350 жители, които също ще избират кметове.Настоящият кмет на Драгушиново  Георги Хаджийски ще се бори за втори мандат като представител на НФСБ. Негови опоненти ще бъдат Веселин Крумов от  „Обединен блок на труда Български лейбъристи” и Стефан Домишляров от ГЕРБ. За народната любов в Радуил ще се борят досегашният кмет от ГЕРБ Любомир Димитров, предложеният от „БСП  за България” кандидат Христо Иванов , Лазар Арангелов от ВМРО-БНД /СДС/, издигнатият от Демократична България – Обединение -Георги  Караиванов , Петър Петров от партия „Възраждане” и независимият кандидат Любомир Борисов, който досега беше действащ общински съветник.

Интерес предизвикват постовете в Бели Искър и Говедарци като две от големите села в общината. Редом с кмета – ветеран Крум Георгиев /БСП за България/ ще премерят сили Благовест Бичаков от ВМРО-БНД /СДС/ и Георги Терзийски от ГЕРБ. За кметското място в Говедарци ще се борят  Бойчо Шуманов от Демократична България – Обединение, Росен Бързанов от ВМРО-БНД /СДС/, Лорита Христова от „БСП за България” и Светла Ашкова от ГЕРБ. Доста оспорвана надпревара се задава и в Широки дол между Михаил Терзийски /Атака/, Марияна Ръкльова – „Обединен блок на труда Български лейбъристи” , Роза Терзийска /независим кандидат/ и Александър Бакрачев от ГЕРБ. Трима са кандидат-кметовете в Райово – досегашният Васил Васов, издигнат от „Обединен блок на труда Български лейбъристи”, Борислав Пейчинов от „Движение България на гражданите” и Иван Иванов от ГЕРБ. Един срещу друг в Продановци застават настоящият ръководител Емилия Драганова от ГЕРБ, Георги Лобутов от „БСП за България” и Борислав Стаменов от ВМРО-БНД /СДС/.

Изходът на изборната надпревара в Доспей ще се решава между представителите на двете водещи политически сили – Николай Гешев от ГЕРБ и Николай Вуков от „БСП за България”. Опоненти в Ковачевци ще бъдат Йорданка Бекярова от „БСП за България” и Диана Ваткова от ГЕРБ. В тези роли в Мала църква застават Ивайло Петров от „БСП за България” , Павел Павлов от ГЕРБ и Билян Христов  от ВМРО-БНД /СДС/,а в Марица – Теменужка Димитрова /ГЕРБ/, Атанас Йорданов  /БСП за България/. Като цяло в селата ГЕРБ залага на досегашните си кметове, докато в редиците на червените фигурират нови имена. Какъв ще бъде крайният изход предстои да разберем след около месец.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close