ОбществоРегионалниСамоковСъбития

Шепа хора излязоха на Национален протест в Самоков срещу безобразията в страната

Анна Манова

Тази събота шепа самоковци проявиха гражданска активност, излизайки за близо два часа на протест. Той беше част от Национален такъв срещу безобразията в страната ни, обхващащи почти всички сфери на нашия живот. Около 15 коли блокираха кръговото движение на Софийско шосе и създадоха множество трудности на пътуващите по посока София, Дупница и Ихтиман. Лошите атмосферни условия не повлияха на излезлите да изкажат гласно своята гражданска позиция, като в 17:30 часа пътят вече беше отворен за движение във всички посоки. Като преди това от ОДМВР- София обл. бяха направили обходни маршрути през Ярема, Драгушиново и Злокучене.

Организаторите, които имат опит като протестери близо от два месеца са изказали своето гласно „НЕ” на високите цени на винетките и съответно липсата на очакваното качество и не бяха изненадани от малката бройка ентусиасти. Отново броят на излезлите на пътя беше в пъти по-малък от всички клавиатурни активисти, заявили своето 100% участие. Те са оказали своята „подкрепа” вкъщи, на топло.

След като пътят беше отворен отново за движение, колоната от автомобили се изнесе на бул. „Цар Борис III”, като беше направен опит за преминаване на пешеходна пътека от страна на протестиращите, но незнайно защо органите на реда започнаха да оказват натиск и забраниха тази инициатива. Това сложи край на протестните действия.

Организаторите заявиха, че най-вероятно следващата седмица ще бъде организиран отново протест, съобразен с Национален протест срещу безобразията в България.

„Както може би всички знаят последните два месеца протести има всяка седмица като основно действията ни са насочени срещу високите цени на винетките, които не отговарят нито на доходите ни, нито се използват по предназначение, както и за лошото състояние на пътищата. Различното този път беше, че протестът е срещу всички безобразия в нашата страна: неадекватното отношение на властта към пенсионерите, майките, децата, бедните, гладните, безработните, болните, хората в неравностойно положение, цените на тока, винетките, горивата, лекарствата, бежанците и не на последно място охраната, поверена на южната ни съседка. За Тошко и всички, загубили нелепо живота си”, обясни пред „Самоков 365” една от организаторките Антоанета Николова.

Това, което най-много е засегнало органозаторката е присъствието на водеща телевизия на мястото на събитието, която в последствие изобщо не е съобщила за това, че Самоков също е част от Националния протест.

„Нали сме свободни хора, които имат права, едно от които е правото да изразиш свободно позицията си. Но май не е точно така… Бяхме сигурни, че няма да отразят нещата, които казахме, защото интересите им не са да отразяват събитията такива каквито са и им е забранено най-вероятно, но те дори не споменаха, че имаше такъв протест и в Самоков, че въпреки силния снеговалеж и студ бяхме там и отстоявахме позиция докрай”, заяви Николова.

Организаторите Антоанета Николова и Илиян Чалгънов подчертаха, че няма да се откажат и ще продължават с проестите, като следвашият най-вероятно ще бъде на 24.01 /събота/.

„Надяваме се на по-голяма активност от страна на нашите съграждани, тъй като всички сме засегнати от безумията, които се случват, но стоейки вкъщи нищо няма да се промени. Нека спрем да мислим, че нищо не зависи от нас, защото всичко зависи от нас и нашите задружни действия!”, призова Антоанета Николова.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close