Седмицата

Швейцарски младежи-доброволци са на посещение в Самоков

dobrovolciАнелия Балабанова

Със съдействието на Посолството на Република България в Швейцария, в периода  от 15 юни до 2 юли 50 ученици и придружаващи ги ръководители – учители и експерти от училище в Берн, Швейцария гостуват в града ни и ще се включат активно в ремонтите на местните учебни заведения. Швейцарското училище досега е имало подобни проекти в Украйна и Румъния. Тази година са се спрели на България и от началото на самата идея са в контакт с Роберт Джераси, съветник на министъра на образованието и науката.

Кметът Владимир Георгиев приветства младите хора в залата на Общински съвет и представи с няколко думи общината, тъй като доброволците бяха събрали предварително доста впечатления. От своя страна гостите благодариха за сърдечното посрещане в България. Средствата за проекта учениците са набирали чрез различни дарителски акции през цялата изминала година, включително няколко театрални постановки и са събрали близо 50 хиляди евро за своята идея.

По време на гостуването си в нашия град, младежите и техните учители ще имат възможност да се запознаят с процеса и интеграцията на учениците от ромски произход в четири училища на град Самоков – НУ „Петър Берон”, ОУ „Христо Максимов”, ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, СОУ „Отец Паисий” и заедно с връстниците си и учителите в тези училища ще осъществят съвместни инициативи – боядисване, ремонти, забавни занимания. Програмата около престоя и гостуването предвижда представяне на художествени занаяти, българска кухня, народни и модерни танци, приятелска среща на тенис на маса,фанфарен оркестър и песни, мажоретен състав, компютърни занимания, спортни игри. Организирани са и посещения на исторически забележителности, поход до връх Мусала, Рилския манастир, Седемте Рилски езера, Пловдив, разходки из Боровец, събиране на билки и гъби. Самоковските момичета и момчета също ще научат много интересни и любопитни неща от новите си швейцарски приятели.

Като цяло това е социална програма на децата от Швейцария за осъществяване на контакти с деца от ромския етнос с цел за по-добро общуване и интегриране. Заключителната среща ще се проведе идната сряда, в хотел „Самоков”, където ще се направи своеобразен разбор на пребиваването им тук – какво са видели, научили, какво ще посъветват като необходимост за промяна и отбелязване на основните грешки.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close