Самоков

Шатра на чудесата

“Здравейте, заповядайте! Гимназията по туризъм днес готви специално за вас.”

Не се учудвайте, ако някой младеж ви поздрави с тези думи в центъра на Самоков точно на градския площад. Като част от кампанията за прием на ученици през новата учебна година, Професионална гимназия по туризъм буквално изнася своята кухня под приказна шатра в центъра на града. И не само това. Под вълшебната шатра ще ви посрещнат квалифицирани екскурзоводи, които за секунди ще ви разведат из Самоков, България и Европа. Само ги попитайте.

Възможността за добро образование не трябва да се чака, а да се търси. Ето защо Гимназията по туризъм предлага най-доброто на тези, които търсят. За завършващите седмокласници, училището осигурява възможности за професионална реализация в сферата на туризма. Учениците, които поемат по този път, ще имат възможност да работят в най-добрите хотели и туристически агенции в Самоков, Боровец и региона. Подобни са възможностите и за завършващите осмокласници, които обаче имат и едно предимство. За тях се открива специална паралелка, базирана на дуалното обучение, която е уникална за България. Учениците, които поемат по този път, ще специализират в сферата на  производството и обслужването в заведенията за хранене и развлечение. Те ще ходят на училище само два дни в седмицата, а три дни ще работят по специалността си и ще получават заплата.

„Ще пътуваме из България”, „Ще обиколим Европа”, „Ще учим ”, „Ще се забавляваме” са все изрази, които минувачите забелязват на цветните плакати пред шатрата, преди да се изкушат да опитат от топлите предястия, приготвени с любов от учениците. Всеки ден децата измислят нова изненада за самоковци. Първо, минувачите се насладиха на традиционна българска баница, самоковска баница със спанак и хапки от картофи, варени в бульон от манатарки, и пълнени с бяла майонеза, червена майонеза и стръкче магданоз, символизиращи българското знаме. После, учениците гостиха своите съграждани с виенски щрудел и хапки от зеленчуци, сервирани под звуците на тиролски шлагери. А каква ли ще е изненадата утре?

Шатрата е разположена на центъра всеки работен ден от 11.30 до 14:00 часа. „Защото смисълът на нашето усилие е вашето желание да получите най-доброто образование. Ние сме сигурни, че можем да ви го дадем!”, казват инициаторите на новаторската идея.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close