Самоков

Шанс за лечение и живот на пациентите с онкологични заболявания

Анелия Балабанова

Да бъдат облекчени пациентите с диагностицирани онкологични заболявания и съкратен пътят за тяхното лечение. Това беше поводът за проведената среща между ръководството, общопрактикуващите лекари и останалите специалисти, работещи в МБАЛ-Самоков и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания – София област. „Опитваме се да сме в услуга на хората, които искат да ги насочим към подходящи места за лечение” – коментира управителят на „МБАЛ-Самоков” д-р К. Ковачка.

Д-р Диана Йорданова – директор на болницата сподели подробности, свързани с работата на лечебното заведение и възможностите за лечение. „ Нашата болница е правоприемник от 2010 г. на Областния онкологичен диспансер за София област, трансформиран в специализирана болница по онкологични заболявания София област. Към момента тя обслужва също областите Перник  и Кюстендил. Регионалният регистър за тези три области е при нас и цялата статистическа информация по отношение на заболеваемост, смъртност, новооткрити пациенти се съхранява и обработва при нас. По този начин се праща на Националния раков регистър, където се обединяват данните от цялата онкологична мрежа” – разказа тя. Това по същество е информацията, ползвана в Европейския съюз и необходима за осигуряване на съответни специалисти, съгласно Националната здравна карта. Същата е публикувана на 15-ти август и обнародвана в „Държавен вестник”. В добавка тя информира, че от месец април лечебното заведение вече разполага и с онкокабинет, който работи в следобедните часове. Завежда го д-р Даниела Симова.

Онкологичният диспансер осъществява дейността си като самостоятелно лечебно заведение от есента на 1968 г. От октомври 2010 г., с Решение на Министерство на здравеопазването „Областен диспансер за онкологични заболявания със стационар – София област” ЕООД се преименува в „Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания – София област” ЕООД. Помещава се в сградата на бившата Климентинска болница. Към днешна дата осигурява обслужване в целия обем на пациентите, страдащи от онкологични заболявания.Те не заплащат нищо допълнително „Ние всеки ден се сблъскваме с болни, диагностицирани с такива заболявания, а в същото време статистиката регистрира по-малко” – съобщи пред присъстващите д-р Йорданова. Това и още една причина, извън контактите между специалистите в двете лечебни заведения, да се потърсят възможности за взаимодействие. Да се осигури по адекватен поглед върху картината както на национално, така и на местно ниво . Лекарите от самоковската болница можеха да отправят своите доуточняващи въпроси. За всички стана ясно, че това няма да е последното такова събиране.

Top of Form

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close