Регионални

Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” кандидатства по проект за ремонт

Анна Манова

chitalishteПрез поседните няколко години Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” се нуждае от спешен ремонт, който включва фасафата и покрива на сградата. На последното редовно общо събрание, провело се в края на месец септември 2016 година, единствената и най-наложителна точка в дневния ред беше обсъждане за кандидатстване с проект за извършването на необходимия ремонт на един от най-големите културни паметници в града. Проектът беше изготвен в рамките на един месец и внесен на 3 октомври 2016г. във фонд „Земеделие”, по Програма за развитие на селските райони, подмярка: „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”.

„Кандидатствахме по този проект, защото основната ни идея е да се използват възможностите, които дава мярка 7 от програмата за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020 година. Подмярка 7.2 е свързана с инвестиции във всички видове малки по мащаби инфраструктура, именно тук има възможност да се включи ремонтът, обновяването и оборудването на различни институции – спортни и културни, в това число и читалища. Това е първата такава програма, която позволява на читалището да кандидатства за финансиране в размер на 100%. До този момент всички програми бяха със собствено съфинансиране, защото град Самоков влиза в програмата за регионално развитие. А поради това, че читалищният бюджет е достатъчно ограничен, ние нямаше как да си позволим дори съфинансиране. Имаме желание да направим ремонт на фасадата, подмяна на дограмата и на покрива, където е необходимо да се смени ламарината. Казахме си, че това ще е последната година, в която оставяме читалището в този вид. За първи път предприемаме такава голяма стъпка. Последният ремонт на сградата е бил през 1981 година, от тогава до сега са правени само козметични неща. Надявам се да се случат нещата, но не съм прекален оптимист. Ако не се случат  сега ще кандидатстваме пак, програмният период е до 2020 година”, обясни пред в. „Самоков 365” председателят на читалището Стоян Пашов.

Максималната сума, за която може да се кандидатсва е 390 хил.лв. А срокът, в който ще се разбере дали ще има развитие по темата е 3 месеца от датата на подаването. Като в близките дни се очаква да дойдат на място специалисти от фонд „Земеделие”, за да констатират дали всичко споменато в проекта отговаря на истината.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close