Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Читалище – паметник „Отец Паисий” проведе отчетното си събрание

„Самоков 365”

На 14 март се проведе общото отчетно-изборното събрание на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. То започна в присъствието на 113 души от общо 207 реални читалищни дейци.

Председателят на културната институция Стоян Пашов направи подробен разбор на дейността на читалищните състави, участията и постиженията им в различни конкурси в града и страната, приносът на двата национални фестивала, наред с това представи финансов разчет на изразходваните суми през последните три години. Отбелязано бе и издаването на две исторически книги – „100 години хор „Рилска песен” и „Поглед в историята”. Двете издания са посветени на сериозни годишнини, а техен автор е младата самоковка Зоя Станкова. Това стана в присъствието на досегашното читалищно настоятелство, което се състои от 7 души, в това число и председателят – Николай Николов, Мая Малканова, Надя Миткова, Албена Ихтиманска, Георги Чапкънски и Георги Димитров. И мандатна комисия в състав – Васил Михайлов, Мирослава Мирчева, Иван Ненов и Светла Вукадинова. Мандатността на настоятелството е с продължителност от три години. Пашов подчерта, че през последните две години усилията им главно са били насочени към подобряване на фасадата и цялостния облик на сградата, която по думите му е една от най-внушителните и забележителни в Общината.  Това стана факт и още през февруари, пред изцяло обновената фасада тържествено, бе отбелязана годишнина от Булаирската епопея. Това, което остава е да се монтира външно осветление на сградата, което е заложено по проекта. Следващата задача, която са си поставили, е да бъде извършен вътрешен ремонт и парно.

В читалище – паметник “Отец Паисий – 1859” вече седем годни успешно се провеждат Национален фестивал за стара градска песен  и Национален фестивал за любителските театри “Театър без граници”. На събранието стана ясно, че библиотечният фонд на читалището , събиран предимно от дарения, расте и вече наброя над 5000 тома.

Финансирането на институцията става чрез държавна субсидия, като за трите години тя възлиза на 328, 462 лв. Допълнителното субсидиране е 11 хиляди лв. Като към тези суми има и дарени още 12 550 лв. Всичко това е за 2016, 2017 и 2018 г. Към читалището са назначени 8 души на щат, а общо 202 са участниците в различните читалищни състави. В творческия колектив от тези 202 участници има 92 деца, 26 младежи и 84 възрастни. Читалищните състави са общо 13 на брой – в това число вокално –инструментални групи, театралната трупа, художествената школа и литературният клуб. Най-новите попълнения към голямото читалищно семейство са ФТА „Самоков”, с ръководител Борислав Искрев, класът по китара на Георги Лазаров и възроденото дуо „Романтика”. Всяка година в салона на културната институция се провеждат над 90 мероприятия.

Тричленна проверителна комисия е проследила за правилното разходване на средствата. Неин председател е Любослава Ярловска, а членове са Иванка Вукова и Румяна Цолова. Те не констатираха нарушения.

Председателят Стоян Пашов предложи да бъдат направени две промени в устава на читалището – поканата за общото събрание да бъде вписана в търговския регистър и датата 8 февруари /Булаир/ да бъде приета като официален празник на читалището, наред с 24 май и 1 ноември. И двете предложения бяха прието единодушно.

След единодушно гласуване на председателското място остава Стоян Пашов, в същия състав се запазва досегашното читалищно настоятелство и проверителната комисия. Тригодишният мандат започва от 15 март тази година. Отчетно -изборното събрание приключи с благодарност от страна на председателя към всички хора, оставили своя принос за развитието на културната институция.

Всички събития, провеждащи се през тази година, ще минат под знака на 160-годишния юбилей на читалище – паметник „Отец Паисий”.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close