ОбществоРегионалниСамоков

Читалище „Младост – 2003“ – с учредени две награди, нова библиотека и с концерт по повод 24 май

„Самоков 365“

В навечерието на 24 май колективът на читалище „Младост – 2003“ може да се похвали с няколко добри новини.

На 22 май /събота/ бе открита новата библиотека в културната институция. Това бе чакано събитие, което се наложи да бъде отложено няколко пъти заради ограниченията, свързани с пандемията. Официалното препрязване на лентата направи Борис Вардев – настоятел, идеен баща и  създател на НЧ „Младост – 2003“. Наред с това бяха учредени и две награди. Едната награда „Младост 2003“ – за заслуги към културата и подпомагане на млади творци и награда за първи юни за млади таланти. Отличията са учредени на събрание на читалището с инициативен комитет. Наред с това колективите издават свои годишник и очакват юбилея на читалището, което скоро ще навърши 20 лета.

По традиция читалищните колективи представиха празнична програма, посветена на Деня на славянската писменост и култура. Тя се състоя в съботния ден /22 май/ на открито пред ДНА. В програмата взеха участие гости от Италия. Концертът започна с кратко приветствие на председателя на Читалището Лили Шуманова. Началото бе поставено с химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. Прозвучаха също „Песен за буквите“, изпълнена от най-малия „бисер“ от творческото семейство на културната институция Михаела. Първокласничката излиза за първи път на сцена. Тя рецитира също и „Аз съм българче“. Песента „Алилуя“ бе изпълнена от Натали Николова. Не липсваха и народни танци. На концерта бе връчена първата учредена награда. Първите носители са Христо Христов, Иван Шуманов и кметът Владимир Георгиев.

„Благодаря на нашата вярна публика и на децата, които много се потрудиха, за да стане концертът ни за 24 май толкова емоционален. Благодаря на ръководителите и на децата, които подредиха книгите в новата ни библиотека. Това са Натали, Вики, малката Вики, голямата Рая, Ивана – художничката. Благодаря също на дарителите на художествена литература – Мария, Александър Кръшняк и неговата съпруга Ели, на Райна Чешмеджиева, Ваня Димитрачкова, на нашия учредител Борис Вардев, на Малинка /вече покойница/, която не пропускаше наш празник!“, сподели Лили Шуманова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close