Култура

Читалище „Младост” стяга юбилеен концерт

Mladost 1Преди броени дни дойде поредна добра новина, свързана с успехи на деца от читалище „Младост”. 2013 г. минава под знака на 10-тата годишнина от създаването на културното учреждение. Планирани са много и различни прояви. Кулминацията предстои. Лили Шуманова – председател на читалище „Младост”, разкри подробности около вълнуващото събитие.

 

Г-жо Шуманова, как се чувствате след поредния успех на малките художници от школа „Наум Хаджимладенов”?  

 

 

Новината я приехме изключително добре. Много вълнуващо беше появяването на децата с купите. В неделя имахме занимания по рисуване и може да се каже, че с отварянето на вратата, четири купи наведнъж като влязоха, все едно слънце изгря в стаята, където рисуваха децата. Всички много им се зарадвахме, веднага се запрегръщаха и започнаха да обсъждат кой какъв медал взел, кой каква купа донесъл. 2013 г., когато честваме 10 години от създаването на читалището, е година на много отличия, на много успехи. Децата се надпреварват кое от тях повече медали да донесе. Изглежда, че художниците са взели връх в наградите, защото във всеки един конкурс, в който участват имат медали, призови класирания. Тези дни дойде поредната награда за нашите децата. Този път от участието им в Националния конкурс „Моята гатанка”, на който спечелиха първо, второ и трето място като читалището също се окичи с призово класиране, защото момичетата и момчетата не дадоха възможност другите конкуриращи се да вземат награда. Цялата година протича под мотото „10 години читалище „Младост”. Много съм щастлива и горда с това, което правят нашите деца. Това означава, че при нас се работи с висок професионализъм и най-вече с огромно желание. А където има желание, там има и победа.

 

Как ще отбележите 10-тата годишнина на читалището?

 

Нашият празник наближава вече, тъй като приключи конкурсът „Ян Бибиян” и всички наградени деца сме ги поканили да дойдат. Вече имаме две заявки от Холандия и от Търговище. Очакваме децата от Беларус, дано да им разрешат да дойдат, от Молдова и участниците от страната. На 20-ти юли, точно на Илинден, от 17 часа те ще получат своите награди. Планираме изложба на открито пред ДНА, защото там е като малък парк и мястото позволява. Веднага след това, от 18 часа започва тържественият концерт за 10 години читалище „Младост”. Всеки, който обича изкуството, може да се чувства поканен на нашия празник. В тържествения концерт ще участват и външни гости от София, така че се надявам всичко да мине прекрасно.

 

Какви други прояви планирате по повод юбилея?

 

В проявите за юбилея ще бъде включен и колопоходът, който беше отложен заради дъжда, изсипал се на 30-ти юни. Традиционната инициатива ще се проведе на 21-ви юли, при хубаво време.

 

Какво си пожелавате за рождения ден?

 

Пожелаваме си всички награди да бъдат за нашите деца и държавата да помисли малко повече за субсидиране на читалищата, защото за да го има това читалище и да имат толкова много награди, сме вложили доста лични средства.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close