Общество

Читалище „Възраждане 2016” – новото културно средище в с. Продановци

Анна Манова

%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8

Духът на малките населени места, каквито са селата, се поддържа жив чрез културните средища. Ако те отсъстват, сякаш липсва пулсът на самото място, няма го обединителния център, който да събира живеещите там с повод или без. Още по-тъжни са запустелите сгради, свидетели на минали събития, училища „забравили” първия звънец, безвъзвратно осакатени културни институции.

Но винаги има по една искрица, по една или две личности, които не желаят съзнателно да стават свидетели на тези упадъчни процеси в селата. А напротив – искат да бъдат примерът, по който да тръгнат повече хора. Елица Лобутова е от тези млади хора, които искат да използват цялата си потенциална енергия в посока на това да създават. И резултатите са налице – става дума за едно възраждане на читалищното дело в село Продановци. Едно от селата, което се намира в непосредствена близост до Самоков и в което кипи активен живот. Ако го определим като живо село няма да сбъркаме.%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-2

От пролетта на 2016 година в селото има културно средище – НЧ „Възраждане 2016”. То е учредено на 10 май, когато е приет и уставът на читалището. В настоятелството има около 10 души, които с общи усилия си приели, че създаването на духовно средище днес не е кауза пердута. С гласуване за председател е избран Ангел Валявичарски, за секретар – Елица Лобутова, а членове са Димитрина Лобутова, Янко Сираков, Георги Банчев, Тодор Даганов, Цветанка Генева, като има трима души – проверителна комисия. А общото между тях – освен, че милеят за селото си, е и желанието да вдъхнат един нов живот на мястото, което обитават. По стечение на обстоятелствата предишното читалище не функционира повече от 10 години. Един от двигателите да бъде направена първата стъпка за създаването му е любителският танцов състав за народни танци в Продановци.

%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0

„С общи усилия го направихме. От година и половина в селото има любителски танцов състав по народни танци. Първоначално започнахме колебливо, с малка групичка под ръководството на Теменужка Ковачка. Тя е хореограф на танцовата група на село Доспей. Сега наброяваме около 12-13 души. Всъщност мога да кажа, че оттук тръгна самата идея. Много пъти съм си мислила, че се намираме толкова близо до Самоков, а си нямаме читалище. Може би сме единственото село без читалище от самоковските села. Интересното е, че има живот в Продановци. Хората не са избягали, останали са си тук, отглеждат децата си. Питала съм се много пъти защо си нямаме културен дом, но никога не съм била запозната в детайли как се създава такава институция. От април месец тази година /бел. ред. 2016/ започнах усилено да мисля в тази насока. Имах подкрепа от жителите на селото, на кмета Емилия Драганова, на гл. експерт култура Пепа Георгиева, Община Самоков, на местната власт като цяло. Важно е да има културно средище, което да съхранява традициите, но и да бъде обединител на хората. За два месеца регистрирахме читалището. Танцовият състав вече е към читалището, като вече има няколко изяви зад гърба си”, споделя секретарят на НЧ „Възраждане 2016” – Елица Лобутова.

Всяко едно голямо дело започва с малка стъпка. След нея още една и още една. А когато зад добрата и смислена идея застанат повече отговорни хора, тогава няма как нещата да не се получат. НЧ „Възраждане 2016” има и своя сграда, чиито 3 помещения в момента се ремонтират. „Надяваме се да възстановим библиотеката. Имаме сериозен запазен книжен фонд, има желаещи да ни дарят книги. Желанието ни е да направим и кръжоци за децата в селото, защото техният брой не е никак малък. Плануваме и създаване на певческа група. Иска ни се с танцовата група да имаме собствени носии и да имаме възможност да участваме в различни фестивали. Има и дечица, които също проявяват интерес към народните танци. Може да ги съберем в състав. Но всичко трябва да става поетапно. За момента разчитаме единствено на средствата от членски внос и дарения”, обяснява Елица Лобутова.

За да го има едно културно средище и за да може да изпълнява напълно функцията си са необходими различни активности. Важно е, че началото е поставено. От читалището организират на 17 декември от 13:30 часа благотворителен коледен концерт на открито. В него ще участват различни гостуващи групи. Като идеята е да се подпомогне читалището. Желанието на хората от селото е то да се превърне в едно приятно място, което да разполага с библиотека, салон и като цяло – място за приятно прекарано време.

„Читалището е място, което поддържа традициите, дори възражда стари, позабравени такива, обединява. Може да се развиват различни дейности – концерти, изложби, да се събират материали за историята на селото. Изисква се труд, желание и инициатива. Моето лично желание е селото да остане живо и да се развива. Аз искам да остана в него”, заключва Елица.

Докато има хора, които да милеят за родното място то винаги ще върви напред и ще се развива или възражда.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close