Общество

Читалището в село Рельово ще празнува 90-годишен юбилей на 16 септември

Анна Манова

С юбилеен концерт в средата на септември ще бъде отбелязана 90- годишнината на читалището в село Рельово. Мероприятието е предвидено за 16 септември /събота/ от 17:30 часа. В програмата ще вземат участие Танцова група „Иглика” от село Клисура, Женска певческа група за автентичен фолклор от село Алино, Певческа група от село Пещера, обл. Земен, Танцов състав „Рилска магия”, с Говедарци, Мъжка певческа група , с Говедарци, Елеонора Георгиева от Рельово, Димитър Павлов, Станимир Тодоров и Иво Танев.

Народно читалище „Надежда – 1927” в село Рельово е основано на 21 ноември от будни хора и тогавашните учители. Приет е устав, избира се ръководство и се взема решение то да носи името „Надежда”. Изпращат се писма до книгоиздателствата в София с молба за безплатни книги, а единствения доход за новия културен дом са членските такси и понякога направата на малки дарения.

В НЧ „Надежда-1927” са представяни пиеси като „Съдия” на Христо Марков, „Боряна”, „Доктор по неволя”, „Вражалец” и други, а събраните суми служат за закупуване на книги, вестници, списания.
Постепенно ръководството на читалищната институция и по инициатива на учителите започва ограмотяване на неграмотните и полуграмотни в селото. А когато дейността се разшири и обхване възможно най-голям кръг хора, съответно възниква и въпросът за сграда, каквато по-късно се построява.

През 1955 година започва самото строителство на читалищната сграда с помещения за библиотека, салон, кметство и поща. Сийка Попова зачислява инвентарна книга на библиотеката в читалището след докарването на около 100 тома книги от библиотеката в Калково.

Във времето се създават колективи за художествена самодейност, които представят Читалището и са израз на местния културен живот. И както пише Георги Захов в „Палакарията земя кърмилница”: „Днес, когато в селото няма училище и преобладаващо е възрастното население, читалището продължава да бъде център на местния културен и обществен живот”. Певческата фолклорна група на Читалището и днес представя село Рельово отлично, с всяко свое участие.

А през 2017 година НЧ „Надежда – 1927” навършва 90 години.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close