ОбществоРегионални

Читалището в Говедарци вдигна завесата за премиерата на „Дядовата Славчова унука”

Самоков 365

Пиесата „Дядовата Славчова унука” изпълни с много настроение и емоции салона на НЧ „Христо Ботев – 1928” – Говедарци. Премиерата се състоя в навечерието на 1-ви ноември – Деня на народните будители  при спазване на всички противоепидемични мерки. При капацитет от 300 човека, присъстващите бяха около 100, а желаещите да видят превъплъщенията на самодейците от театралния състав много повече. Те обаче ще имат възможност да се насладят на изявите им в някои от следващите представления.

Премиерата на спектакъла определено оживи и разнообрази културния живот в най-голямото самоковско село – Говедарци. Младите попълнения Десислава Бързанова, Станислав Джамбазки, Боян Шуманов, Иван Зарев, Ели Костова, Йорданка Галчова, Христо Димитров, Калоян Шуманов и Мария Арангелова , подкрепяни от по-опитните Ася Даргова, Росица Бързанова, Чавдар Джоргов и Спаска Костова успешно пресъздадоха образите от творбата на Тодор Влайков.

„Идеята за пиесата дойде около Нова година. Пандемията малко ни обърка плановете, но все пак е факт. Реализирахме я съвместно със Зорница Петрова – ръководител на състава в памет на Анка Калпачка. Преди време точно с нашата учителка от ОУ „Димчо Дебелянов”   изиграхме „Дядовата Славчова унука”. За съжаление тя вече не е сред нас” – сподели секретарят на НЧ „Христо Ботев – 1928” – Спаска Костова.

Ситуацията с коронавируса осуетява до известна степен плановете, но желанието театралната постановка да види бял свят не изчезва. Самодейците започват репетиции като основно те се провеждат в края на лятото – след 10 август. Краткото време не пречи на театралите да влязат изключително умело в образите на дядо Славчо, Райна, Ненчо и останалите герои на Тодор Влайков. Повечето от участниците в представлението са ученици на Зорница Петрова от клуб „Слово”. По време на генералната репетиция са малко притеснени, но на премиерата дават най-доброто от себе си. Сами си правят декорите, а публиката посреща изключително възторжено изявите им. Сред публиката са кметът на селото Лорита Христова, телевизионният водещ Ники Кънчев и режисьорът Борис Панкин. Получиха цветя и от кмета на Самоков  Вл. Георгиев. Предвидени са още представления като желанието е „Дядовата Славчова унука” да бъде изиграна отново в  навечерието на друг голям и обичан празник – Деня на християнското семейство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close