ОбществоРегионални

Читалището в Бели Искър отбеляза своята 85-годишнина

Жанета Димитрова

На 28 октомври (събота) читалището в Бели Искър отбеляза своята 85-годишнина с празничен концерт. Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка” и ансамбъл „Гайтан” събраха над 200 души публика в читалищния салон.

Фоайето на читалището посрещна гостите и участниците с нов облик. Нови и стари снимки на фолклорни, танцови и театрални състави украсиха стените му. При посрещането и изпращане на гостите в читалищния салон звучаха песни на белоискровските баби от диска „Слънцето трепне да зайде”. Залата беше украсена с цветя, дарени от Димитър Костов – член на проверителната комисия на културната институция. Начало на празничния концерт постави секретарят на читалището Галя Петрова със слово, посветено на читалищната дейност. Равносметката е цели 85 години активна читалищна дейност, а библиотеката в селото е първата селска библиотека в страната със свободен достъп до книгата, притежаваща над 8 000 тома. Поздравителен адрес за празника отправи секретарят на Община Самоков – г-жа Ангелина Вангелова, тя връчи плакет на председателя на читалището Диана Терзийска.

С качването на сцената на МФГ „Огражденска четворка” и ансамбъл „Гайтан” започна същинският празник за гости и белоискровци. Спектакълът продължи повече от час, а бурните аплодисменти не спряха. Техниката, озвучението и светлинните ефекти смаяха публиката, която реагираше емоционално на всяко изпълнение. Двете фолклорни групи представиха спектакъл на изключително високо ниво, изпипан до подробност от тоалетите до подбора на песни и хореография. За финал на спектакъла ръководителят на ансамбъл „Гайтан” – Йордан  Николов, поздрави всички присъстващи за празника. „Ние имаме мисия, в която се борим за това, както хорото е красиво, хванати ръка за ръка, така да бъдем в живота и в ежедневието, да бъдем добри хора”, заключи той.

Празникът завърши с коктейл, на който се събраха хора от селото, изпълнители, както и гостите от двете фоклорни групи. Гости и местни дълго време ще помнят празника по случай 85-годишнината от създаването на читалището в Бели Искър. Адмирации заслужават добрата организация и всички вложили усилия този спектакъл да стане реалност.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close