Обща категорияРегионалниСамоков

Четири самоковски училища развиха „Дигитални умения за бъдещето“

„Самоков 365“

Учители от четири самоковски училища – ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, ПГ „Константин Фотинов“, СУ „Отец Паисий“ и ОбУ „Неофит Рилски“, в продължение на две години, придобиха и развиха „Дигитални умения за бъдещето“. В работа по проекта взеха участие 26 учители, 8 класа и общо 240 ученици. Заключителното събитие се проведе на 4 декември в конферентната зала на х-л „Арена“ в Самоков.

Инициативата „Дигитални умения за бъдещето“ подкрепя обучението в средното училище и подготовката на съвременните млади хора за бъдещата им реализация, преминаваща през дигитализацията. Именно стимулирането на дигиталните компетенции и приобщаващото дигитално образование е предмет на проект, подкрепен от Еразъм+ на ЕС, в която са включени организации от европейски държави.

В проекта участват неправителствени организации от Италия (Save the Children Italy и Fondazione Bruno Kessler), Румъния (Save the Children Romania), Гърция (KMOP) и България (Фондация „Партньори-България“). Проектът е именуван DIG4Future –Дигитални компетенции, включване и растеж за бъдещите поколения.

Тази амбициозна инициатива се състои от от разработване на образователни програми за дигитална компетентност, насочени към деца на възраст 11-14 години. В България бе проведено обучение на учители от град Самоков за повишаване на дигиталните умения и педагогическите способности за прилагане на съвременни образователни програми за деца и млади хора. Моделът бе приложен в няколко паралелки от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас през две последователни учебни години години 2021/2022 и 2022/2023. Учениците се запознаха с работата с изкуствен интелект, какво е умно листче, как да откриват фалшивите новини, как да използват разумно всички дигитални умения без опасност от открадване на лични данни и др.

Направена бе оценка на разработените инструменти – доколко подобряват дигиталните компетенции на младите хора и доколко са приложими и лесни за използване от учителите. Разработената система от уроци на няколко езика, включително на български език, бе добре приета от педагозите и при онлайн, и при присъствено преподаване. Над 200 ученици бяха обхванати от проекта и според приложените тестове за входно и изходно ниво, определено повишиха нивото на своята дигитална компетентност. Преминалите обучението ученици получиха дигитални паспорти, регистриращи наученото от тях.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close