Култура

Четири години емоция без граници на театралния фестивал

20151027_192826Зоя Станкова

Четвърти Национален фестивал на любителските театри „Театър без граници” – Самоков 2015 завърши успешно!

В рамките на пет дни Читалище-паметник „Отец Паисий-1859“ преливаше от хора, от настроение, от усмивки и незабравими мигове, белязани от магията наречена театър.

Дълбоки са корените на театралното дело в града ни. Значими са личностите, които в годините са допринасяли за неговото развитие и съществуване. В няколко изречения не би могъл да се събере дългият живот на театъра в Самоков.

Не бива към днешна дата да омаловажаваме и хората, които са отдали не малка част от живота си на театралното минало в града и продължават да работят за неговото настояще. При наличието на събития от този род, редно е да се споменат например хората с големи заслуги за читалището и театъра като Христо Ненов и Васил Михайлов, също – Любомир Малинов, който през изминалите години бе част от журито на фестивала.

Хубаво е, когато се прави нещо днес, да се знае, че то не е от сега и са положени усилия, за да го има. Затова нека благодарим на хората, които са оставили сърцето си в читалището и на сцената.

На фона на емоциите, адреналина, тръпката и живеещата сцена, най-дългоочакван момент си остава награждаването. Не, не защото наградата е най-важна, а защото всеки състав иска да чуе оценката за своя труд.

Голяма награда за цялостно представяне на името на „Отец Паисий” се присъди на град Козлодуй – Театрален състав при Дом на Енергетика за пиесата „Драг и робът“ от Никола Русев.
Сред номинираните бяха: град Гълъбово, Общински театър при Дом на културата, които представиха пиесата „Добрият доктор” от Нийл Саймън. Град Козлодуй – Театрален състав при Дом на Енергетика, които представиха пиесата „Драг и Рабът” от Никола Русев. Град Асеновград – Самодеен театър при НЧ „Родолюбие-1873”, които представиха пиесата Вестникар ли?” от Иван Вазов. Град Лом – Драматичен театър „Кръстьо Пишурка” при Народно читалище  „Постоянство-1856”, които представиха пиесата „Хитър Петър” от Петър Незнакомов.

Специалната награда за най-добър спектакъл на Община Самоков грабна град Гълъбово – Общински театър при Дом на културата за пиесата „Добрият доктор“ от Нийл Саймън.
Сред номинираните бяха:  град Гълъбово – Общински театър при Дом на културата, които представиха пиесата „Добрият доктор” от Нийл Саймън. Град Сопот – Младежки драматичен театър  „Матей Икономов” при Народно читалище  „Иван Вазов-1871”, които представиха пиесата „Обикновен човек” от Бранислав Нушич. Град Свищов – Драматичен театър Свищов при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856“, които представиха пиесата „Матрицата Хамлет” по мотиви от Иво Брешан. Град Стрелча – Самодеен театрален колектив при Народно читалище „Просвещение-1871”, които представиха пиесата  „Боряна” от Йордан Йовков.

Наградата за най-добра мъжка роля на името на Иван Близнев се присъди на Янаки Абаров от град Козлодуй – Театрален състав при Дом на Енергетика, участвал в пиесата „Драг и робът“ от Никола Русев.

Сред номинираните тази година бяха: Веселин Тодоров и Владимир Желев, участвали в пиесата „Добрият доктор“, представена от  Общински театър при Дом на културата, град Гълъбово. Димитър Спасов участвал в „Матрицата Хамлет“, представена от  Драматичен театър Свищов при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856”, град Свищов. Ильо Ильов участвал в пиесата „Боряна“, представена от Самодеен театрален колектив при Народно читалище „Просвещение-1871”, град Стрелча.  Огнян Петров и Янаки Абаров  участвали в пиесата „Драг и робът“ , представена от Театрален състав при Дом на Енергетика, град Козлодуй и Христо Николов участвал в пиесата „Вестникар ли?“, представена от  Самодеен театър при Народно читалище „Родолюбие-1873”, град Асеновград.

Награда за най-добра женска роля на името на Адриана Атанасова – Дончева се присъди на Красимира Господинова от град Гълъбово, Общински театър при Дом на културата, участвала в пиесата „Добрият доктор“ от Нийл Саймън.

Сред номинираните тази година бяха:  Красимира Господинова, участвала в пиесата „Добрият доктор”, представена от Общински театър при Дом на културата, град Гълъбово. Теодора Спасова, участвала в пиесата „В малките часове на опияняващата нощ“, представена от Театър „Веселушко“ към Народно читалище „Любословие-2008“, град Самоков.
Даниела Калчева, Виолина Циковска, Даниела Георгиева, Валерия Кашева и Йоанна Манолова – за колективен женски образ, участвали в пиесата „Драг и робът“, представена от Театрален състав при Дом на Енергетика, град Козлодуй.

Наградата за режисура тазгодишното жури отсъди на Петър Тосков от град Гълъбово, Общински театър при Дом на културата за пиесата „Добрият доктор” от Нийл Саймън.

Сред номинираните за награда за режисура бяха:  Петър Тосков за пиесата „Добрият доктор”, Сашо Петков за пиесата „Матрицата Хамлет”, Весела Колешанова за пиесата „В малките часове на опияняващата нощ”, Красимир Ранков за пиесата „Драг и робът” и Изабела Шопова за пиесата  „Вестникар ли?”.

Наградата за сценография на името на самоковеца Александър Миленков – първият театрален художник на Народния Театър грабна Красимир Ранков – град Козлодуй, Театрален състав при Дом на Енергетика, за пиесата „Драг и робът” от Никола Русев.

Сред номинираните за награда за сценография бяха: Иво Русев за пиесата „Боряна”, Красимир Ранков за пиесата „Драг и робът”, Национална гимназия по сценични изкуства – Пловдив за пиесата „Вестникар ли?” и Светлозар Янакиев за пиесата „Хитър Петър”.

Наградата за поддържаща мъжка роля на Четвъртото издание на Национален фестивал на любителските театри „Театър без граници“ – Самоков 2015 бе дадена на Васко Петров за ролята на Благун в „Драг и робът“.

Заслужено сред номинираните се наредиха: Иван Стефанов от пиесата „Матрицата Хамлет”, Димитър Лъжов от пиесата „Драг и робът”, Петър Колев от пиесата „Вестникар ли?” и Михаил Меракчийски от пиесата „Хитър Петър”.

Наградата за поддържаща женска роля на Четвъртото издание на Национален фестивал на любителските театри „Театър без граници“ – Самоков 2015 бе дадена на Снежана Янева за ролята и на удавник в пиесата „Добрият доктор“ от Нийл Саймън.

Заслужено сред номинираните се наредиха: Иванка Нейкова от пиесата „Муха в главата” и Пенка Димчева от пиесата  „Матрицата Хамлет”.

Специална награда от Председателя на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” бе връчена на Драматичен театър „Кръстьо Пишурка” при Народно читалище „Постоянство-1856”, град Лом за пиесата „Хитър Петър” от Петър Незнакомов.

А специална награда от организаторите взе Младежки драматичен театър „Матей Икономов“ при Народно читалище „Иван Вазов-1871“, град Сопот за пиесата „Обикновен човек“ от Бранислав Нушич.

Тазгодишното жури бе в състав: председател – Венета Дойчева – театровед, преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, и членове: Петър Савчов – актьор, директор на Международен фестивал на изкуствата „Перперикон“ и Георги Георгиев – режисьор и вокален педагог.

От Настоятелството на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859“ изказват своята благодарност към журито, което уважи поканата им да се включи в Четвъртото издание на Национален фестивал на любителските театри „Театър без граници“ – Самоков 2015.

Настоятелството изказва благодарност и към всички участници във фестивала, че уважиха събитието и бяха част от театралния празник и на публиката, на която се поднесе букет от усмивки и приятни мигове. А на отличените – честито!

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close