ЗлободневноРегионалниСамоков

Четирима са новозаразените с COVID – 19 през почивните дни

„Самоков 365“

Четири положителни теста за коронавирус отчита системата за община Самоков през почивните дни. За периода няма оздравели и починали, което се отразява на броя на активните лица, който се покачва спрямо данните от петък и към тази сутрин те са 49. От тях в болница са 22, с един повече от края на миналата седмица. С две лица се покачва и броят на карантинираните, които към момента са 25. Общият брой на положителните тестове от началото на извънредното положение е 1042, излекуваните са 926. За изминалите два дни под карантина са поставени 8 лица, а на четири е изтекла карантината.

През януари епидемичната обстановка в Самоков се запази спокойна. Общият брой на положителните за Ковид – 19 тестове са 46, което е значителен спад, спрямо същия показател за ноември и декември. За сравнение, когато започна рязкото покачване на броя на заразените – от 20 октомври, само за 10 дни са излезли 80 положителни теста. За сравнение за целия октомври общият брой диагностицирани е 96.

От началото на ноември започна силна епидемична вълна, която се отрази на показателите за брой заразени, които станаха 372 само за месец. През нопември са отчетени и пиковите стойности на активните лица, които бяха най – високи на 25 ноември – 391. Едва в началото на декември цифрата на активните лица падна под 200 и започна да се движи плавно надолу. Лекият и плавен спад през последния месец на миналата година, едва в края на декември, се отрази по-осезателно на броя на активните лица, които за пръв път от период от два месеца паднаха под 100.

Общият брой на диагностицираните с коронавирус през декември е 241, което е спад с почти с 30% спрямо ноември. През целия януари броят на активните лица се запази под 100, като най-висок бе на 8 януари – 96 лица, а най-ниските нива са отчетени в последния петък на месеца – 45. Последната седмица на януари също се характеризира с най-ниски нива на броя на карантинираните, които през цялата седмица се движат в диапазон 26-23 – ма. За целия януари под карантина са били поставени общо 125 лица, а на 185 е изтекла.

За сравнение през ноември под карантина са поставени 690 човека, докато през декември те са близо 2/3 по-малко – 268. През изминалия месец 73 са излекувани, за съжаление 10 човека са загубили битката с болестта през първия месец на новата година. От старта на втората вълна, най-много хора са починали през декември – 28. Общият брой на починалите от началото на епидемичната обстановка е 67.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close