БоровецОбща категорияОбществоРегионални

Четвъртото издание на Празник на българщината събра множество занаятчии от цялата страна в Боровец

Анна Манова 

Четвъртото издание на Празник на българщината събра множество занаятчии от цялата страна в курорта Боровец. Събитието се проведе между 14 – 16 септември /от петък до неделя/ на открито във вилни селища „Ягода” и „Малина”.

Целта на мероприятието, което има патриотична насоченост, както подсказва й името му, е да даде среща на едно място на различни търговци и занаятчии от цялата страна. И да бъдат показани изцяло български произведения и занаяти.

По програма празникът започна в петъчния ден с подреждане на щандовете на всички, дошли да покажат изработеното или произведеното от тях. Сред тях можеха да се видят разнообразие от ножове, грънчарство, медникарство, живопис, стъклопис, сувенири, икони, плетени мебели, картини, изрисувани пъстроцветни кратуни, изложени бяха български носии и магнити. Гостуваха и винарски изби. Със свои картини се включиха отново децата и младежите от ДДЛРГ „Проф. Асен Златаров”, гр. Враца. А събраните средства от продажбите на направеното от тях ще отидат за нуждите на домуващите. По думите на организаторите тазгодишното издание се е радвало на голям интерес от страна на участници, спрямо изминалите години.

В първия ден се проведе и карвинг дърворезба и изработване на уникални дървени фигури. По време на трите дни на празника за най-малките имаше уроци по рисуване. А за по-големите – дегустация на вино, на вкусни гозби, домашни погачи и баници. Официалното откриване на програмата беше от 17:30 часа с гръм на черешово топче от войводите на Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”. Участие взеха още МВГ „Орлови скали”, село Бели Искър, както и ФТА „Ибърски ритми”, с. Радуил.

На следващия ден програмата продължи с изложба на традиционни български облекла  и уроци по народни танци. Празникът приключи в неделния ден, когато всички се разотидоха с надеждата да се срещнат догодина на следващото издание с повече участници и повече посетители.

Сн. Людмила Данова

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close