Общество

Четвъртокласници от ОУ „Христо Максимов” посрещнаха духа на народния будител

Анна Манова

По интересен начин четвъртокласниците от ОУ „Христо Максимов”, заедно с учителките Анелия Георгиева и Анета Младенова, отбелязаха Деня на народните будители. Фоайето на Художествена галерия „Проф. Васил Захариев” беше преобразено в импровизирана класна стая, където учениците чакаха старта на поредния учебен час. Пременени в емблематичните за училището униформи, малчуганите очакваха появата на своята учителка. В тази роля се беше превъплътила тяхната съученичка Марина Бочева, която съвсем в духа на учебните занимания задаваше въпроси на учениците. Но въпросите този път бяха малко по-различни. Те бяха свързани с ролята на съвременните будители – учителите и това какви са те в очите на днешните ученици. Едни от децата видяха учителите като книги, от които винаги може да се почерпят знание и опит, за други учителят беше олицетворение на слънцето, за трети гълъб, за четвърти буен поток. И всички отговори бяха верни.

Наред с това в импровизираната класна стая бродеше събирателният образ на народния будител, неговият дух. В тази роля много сполучливо беше пременен Валентин Симеонов. С фенер в ръка внасяше лъч светлина и познание. Той говореше за будния ум, за бягството от духовното робство и за училището като една от искрите в тъмното, даващо надежда за съхранение на родовата памет. Символично образът на народния будител запали просветния пламък във всички ученици, като им го повери да го съхраняват. Наред с изиграната сцена на заден план и като част от 1 ноември, на мултимедия бяха прожектирани факти, имена и снимки на българските просветители, сред които имаше не малко имена на самоковски будители, дали значим принос в развитието на българското просветно дело.

На финала на празника децата, заедно с цялата аудитория, имаха възможността да си припомнят имената на повечето български будители чрез решаването на кръстословица. Учениците се надпреварваха в отговорите. „Учете се, бъдете добри. Нека пламъчето на познанието никога не угасва. Вие сте творците на новия ден. Вие ще пренесете българщината в бъдещето. Честит празник!”, с тези думи г-жа Анелия Георгиева постави края на патриотичния час.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close