ОбществоРегионалниСамоков

Четвъртокласници от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” се срещнаха с местни творци по повод Седмицата на четенето

Анна Манова

Четвъртокласниците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, съвместно с класните им ръководителки Павлинка Христова, Красимира Таинова, Ваня Терзийска и Димитринка Василева отбелязаха Националната седмица на четенето. Тя е в периода 22- 26 октомври, като целта е насърчаване и повишаване на грамотността на учениците.

На 23 октомври, в една от залите на ДНА, ученици и учители се срещнаха с местни творци. Сред тях бяха художничката Елена Белстойнева, краеведът Георги Захов и писателят, който се изявява и като музикант, Христо Христов. Всеки един от тях запозна децата със своя творчески свят, възгледите си и с някои от произведенията си. Част от учениците бяха в качеството на водещи, които с няколко думи представяха своите събеседници. А техните съученици имаха възможността да задават въпроси.

„Откакто се помня исках да изрисувам цялата къща, често рисувах по стените”, сподели художничката Елена Белстойнева, която съвсем наскоро представи пред самоковската аудитория своята поредна самостоятелна изложба. Тя разказа за спецификите и техниките на рисуване с акварели, пастели и маслени бои като не пропусна да насърчи малчуганите да опитват да рисуват и творят. Белстойнева беше донесла няколко свои платна, които показа на учениците. Краеведът Георги Захов впечатли четвъртокласници с историята на тяхното училище, защото самият той е автор на неговия летопис. Освен това в продължение на 22 години е бил учител по БЕЛ в същото училище. Захов подчерта, че от малък е проявявал силен интерес към книгите, което го е насочило към учителската професия, а след това и към изследването на родното място. Писателят насърчи децата да си водят дневник и сподели, че по всяка вероятност в повечето от тях дреме по един бъдещ автор. Христо Христов се представи като личност с разностранни интереси и сподели, че първата му любов е към рисуването, а след това са литературата и акустичната китара. Днес пише стихове, разкази, злободневки, има публикации в местната преса и е ръководител на китарен ансамбъл „Акустика”. Христов беше поканил двама от своите китаристи да изсвирят няколко произведения. Изявиха се Райчо и Стефи. А децата бурно аплодираха своите съученици. Стефи изненада присъстващите със своя собствена композиция на китара.

Учениците задаваха множество въпроси към местните творци. Програмата завърши със стихове, посветени на учителя. Защото именно учителите са първите, които въвеждат учениците в необятния свят на писането, четенето и на книгите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close