ОбществоРегионалниСамоков

Четвъртокласници играха настолни игри по инициатива на МКБППМН

Анна Манова 

Днес /24 ноември/ четвъртокласници от ОУ „Христо Максимов” и НУ „Станислав Доспевски”, заедно с техните ръководителки Младенова, Георгиева, Йорданова и Омерска, играха настолни игри и се забавляваха. Инициативата е на Местната комисия за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ и е част от програмата им за превенция през 2017/2018. Любезен домакин на развлекателното събитие беше х-л „Арена”.

Децата бяха разделени на групи и очакваха с нетърпение старта на игрите. А сред тях присъстваха „Не се сърди, човече”, доминото и други развлекателни и известни игри. Целта е да се съберат два класа от различни училища, но на една възраст и да се създадат контакти и нови приятелства благодарение на споделените игри.

Както подчертаха в началото от Местната комисия есента предразполага към подобен тип събития. Това е време от годината, в което на чаша чай и вкусни шоколадови сладки децата могат да изместят игрите вътре и пак да се забавляват. Това е една своеобразна лесна психотерапия срещу скуката и депресията. Време, в което децата могат да се съберат и да играят настолни игри. Този тип занимания са познати от хиляди години и са били лесен начин за забавление на хората по света. Даже се смятат, че предхождат писмеността, защото са се играли с камък, пръчки, семена. И тогава и днес функцията им не се е променила – те са образователни и развлекателни. Лесно се създават приятелства покрай тях, а днес са чудесна алтернатива на технологичния свят, в който живеят децата.

„Настолните игри развиват ценни умения в съвременните деца, умения които се придобиват в неформална среда – работа в екип, учат се да се борят, да не се отказват, да вярват че успехът е на крачка разстояние. И до края на играта да дават всичко от себе си, за да победят. Точно както в живота. Да се научат да губят без драми. Не се налага да стоят пред мобилните устройства, а създават преки контакти помежду си”, обясниха от Местната комисия.

Друго интересно, което подготвят от МКБППМН, е карнавал в средата на декември. Той ще бъде обърнат към родителите и това те да отделят възможно повече време на децата си, както и да споделят забавните моменти заедно.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close