Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Честваме 160 години читалище – паметник „Отец Паисий” и 106 години от Булаир

Анна Манова

Днес /8 февруари/ отбелязваме две паметни дати от историческото минало на град Самоков – 106 години от Булаирската епопея и 160 години от създаването на читалище – паметник „Отец Паисий”.

Честванията започнаха в 12:00 часа от западния вход на Читалището, както е била преди време традицията. Самоковци отново преклониха глави пред героите на Булаир. Извоюваната победа издига на един нов пиедестал българския войник. Воините от Седма Рилска девизия и 22 Тракийски полк се изправят безстрашно пред четирикратно превишаващия ги противник с ясното съзнание, че нямат право на крачка назад, защото целият народ след това ще плаща. Славната победа пише нова епопея, но не на тъненето в дълбините на забравата, а на величието и саможертвата в името на свещената бран за чест и свобода.

Заветите, които ни оставят на нас, тяхното признателно потомство – надпис, който е изписан и на фасадата на културната институция, е свободата и клетвата в обич към Отечеството. За самоковци Сливница, Булаир и Криволак не са само географски понятия. Над 300 фамилии от нашия край са дали свидни жертви. Само в битката при Булаир са загинали 197 воини от Самоков и 64 от селата в общината. Самоков е единственият град, в който в знак на почит към загиналите е издигнато цяло читалище. Днес, 106 години по-късно, свеждаме глава в тяхно име, в тяхна памет. Множество ученици и граждани се събраха да присъстват на тържественото събитие.

Наред с това читалище – паметник „Отец Паисий” тази година навършва 160 години от своето основаване. Сградата посрещна празника с обновената си през миналата година фасада. Стъпка, направена с множество усилия от страна на читалищното ръководство. По повод на своя юбилей сградата бе осветена от архиерейския наместник отец Михаил Колев. Самоковското читалище е основано през 1859 година, като преди Освобождението се е казвало „Св. Седмочисленици”, а по-късно е преименувано на името на Отец Паисий. Допълнителна тържественост на събитието даваха присъстващите гвардейци. Кметът Владимир Георгиев припомни пред присъстващите, че народът, който няма историческа памет и няма герои е обречен на изчезване. Затова е важно да се запази заветът, оставен от предците.

Председателят на читалището Стоян Пашов изрази своята радост от това, че посрещат тези две дати пред една обновена сграда и благодари на всички, които по един или друг начин са участвали.

Официални лица на събитието бяха народните представители Валентин Милушев, Радослав Стойчев, представители на Министерство на отбраната, Областна администрация, кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете Люба Кленова и Васил Сайменов, началникът на РУ Самоков Васил Попов и инж. Петър Георгиев, духовници.

Пред четирите паметни стели бяха поднесени венци, под звуците на духовата музика от гвардейския оркестър. Последва едноминутно мълчание, след което във въздуха отекнаха гърмежи от страна на местните хайдути от КЛИО „Чакър войвода”. На финала на тържествената церемония гражданите поднесоха цветя.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close