ОбществоРегионалниСамоков

Честваме 144 години от Освобождението на Самоков

„Самоков 365“

Датата 14 май е от особено значение за самоковци, тогава официално честваме своето Освобождение. Негов символ е кръст, поставен в края на града, където за първи път на 30 декември 1877 г. стъпват руските освободители, където генерал  Радзишевски от армията на генерал Веляминов бил посрещнат с хляб и сол, където самоковци показали своята обич и признателност. До поставения кръст тогава са посадени 12 дръвчета.

В Историческия музей в града е съхранена военна кореспонденция за Освобождението на Самоков. В нея генерал-майор Радзишевски пише до генерал-лейтенант Веляминов: „На 30 декември вечерта в 5 часа аз влезох в Самоков с 122 пехотен Тамбовски полк, един батальон от Пензенския полк, шест конни оръдия, две сотни казаци и се разположих по следния начин: два батальона с четири оръдия, поставени в западната част на града при изхода за Дупница, два батальона с две  оръдия в източната част на града на пътя за Долна баня. Жителите на града ни срещнаха с рядка радушност. В града са взети всички мерки за запазване на града и предохранителни мерки в случай на приближаване на неприятел”.

Първият кмет на Самоков Иван Доспевски наредил на мястото, където е спрял първият казашки разред да се издигне голям дървен кръст. От тогава до днес самоковци винаги се събират точно на това място, където са изписани думите: „На братята освободители от признателните самоковци”.

Кметът Георгиев и директорът на музея Хаджиангелов припомниха събитието и поздравиха присъстващите по случай 144 – тата годишнина от Освобождението на града ни. По стар стил Самоков е освободен на 30 декември 1877 г., по нов стил – 11 януари 1878 г. Но днешната дата е избрана за празничен ден още на следващата година след Освобождението, от първото градско управление. И така вече 143 години 14 май е денят на Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close