Култура

Червено-бяла магия за децата ще изплете библиотеката

martenicaЗоя Станкова

Началото на всяка година е време на затишие откъм събития, сякаш още сънена не се е пробудила и потърква очи, за да погледне нататък.

На фона на почти празните през януари сцени и салони, Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” даде един успешен старт на новата творческа година с представяне на  книга, след което експонира изложба „Сто години българско кино”, по повод юбилея на българското кино. Тя проследява накратко историята на българското кино и в нея са представени книги, справочници, периодични издания, статии и албуми.

За големите дотук това, а за децата предстои Баба Марта! И, за да бъде насладата от празника по-голяма и да вържем своите мартенички на любимите хора, Общинска  библиотека „Паисий Хилендарски” ще се погрижи от 9 до 27 февруари в Детския отдел и филиала в IV квартал, всички желаещи деца да имат възможността да изработят  своите оригинални мартеници и картички.

Гости на библиотеката са деца, изявили желание да посещават организираната от Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” работилница за мартеници, както и организирани от класните ръководители  деца от началните и основни класове от училищата в града, а инициативата се провежда в няколко поредни години.

Баба Марта е митичен персонаж, която се представя като като сестра или като жена на Голям Сечко и Малък Сечко, а празникът е символ на пролетта и носи със себе си началото на новия цикъл в природата… По традиция на 1 март на всички се връзва бял и червен конец. Интересно е, че обичаят за връзване на мартеници е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Македония и Гърция.

В Общинска библиотека малчуганите, заедно с библиотечните служители ще съживят не само насладата от връзване на мартенички и направа на картички, честитки за празника, но и удоволствието от това да сътвориш нещо сам и да бъдеш част от традицията.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close